Business Internaţional

Ucraina, condamnată să rămână captivă oligarhilor: candidatul cu cele mai mari şanse la preşedinţie, un actor, este plătit de un baron al energiei acuzat de fraudă care şi-a construit o armată, iar contracandidatul, preşedintele, un „rege al ciocolatei“, este legat de picioare de un scandal de corupţie

Actorul-candidat la preşedinţie Volodymyr Zelensky a ieşit pe primul loc după primul tur.

Galerie foto

Autor: Bogdan Cojocaru

01.04.2019, 23:21 1516

Duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale a făcut dintr-un actor plătit de o televiziune aparţinând lui Kolomoiski principalul concurent al preşedintelui Poroşenko la conducerea ţării. Kolomoiski este celebru pentru crearea şi finanţarea unor unităţi armate care luptă pentru Kiev în războiul armatei guvernamentale contra separatiştilor din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că a ajutat la oprirea avansului rebelilor pro-ruşi.

De asemenea, miliardarul este implicat într-un scandal de o devalizare bancară.

Actorul-candidat la preşedinţie Volodymyr Zelensky ar deţine indirect, potrivit unei anchete a unor jurnalişti de investigaţie ucrai­neni, o vilă cu 15 camere în staţiunea italiană Forte dei Marmi, populară printre oligarhii şi poli­ticienii ruşi. Investigaţia arată că vila nu este decla­rată la autorităţile fiscale. Forte dei Marmi este cu­nos­cută ca „provincia Moscova“, scrie hromadske.ua.

Alegerile pentru preşedinţia Ucrainei, o ţară importantă pentru securitatea energetică a Uniunii Europene şi pentru siguranţa graniţelor acesteia şi pe care Rusia încearcă să o destabilizeze economic şi politic, s-au transformat într-un război al oligarhilor.

Actorul de comedie Zelensky a devenit cunoscut pentru rolul unui profesor care devine pe neaşteptate preşedintele Ucrainei după ce o campanie de-a sa contra politicienilor corupţi devine virală, notează The Guardian. Spectacolul său de televiziune şi partidul care-l susţine poartă acelaşi nume: Servitorul Poporului.

Schimburile dure de focuri între Poroşenko şi Kolomoiski au început în 2015, când preşedintele unei Ucraine în război cu Rusia l-a demis pe baronul energiei din postul de guvernator al  Dnipropetrovsk, o regiune importantă pentru industria grea. Poroşenko a făcut acest pas după ce persoane înarmate suspectate că au acţionat la ordinul lui Kolomoiski au ocupat sediul din Kiev al unei companii petroliere de stat, Ukrnafta, şi al subsidiarei acesteia UkrTransNafta, potrivit BBC. Persoanele înarmate, despre care oligarhul a spus că sunt de la o firmă de securitate privată, au părăsit clădirea după ce guvernul de la Kiev a emis un ultimatum în acest sens. Kolomoiski a susţinut că gărzile au încercat să împiedice preluarea ilegală a Ukrnafta, unde acesta avea o participaţie considerabilă. Parlamentul Ucrainei a aprobat anterior amendamente la o lege a companiilor de stat  despre care experţii au spus că înlătură de tot controlul pe care Kolomoiski îl avea asupra Ukrnafta. Aceasta şi Chornomornaftogaz sunt singurele companii de stat de exploatare şi rafinare de petrol şi gaze naturale, prin urmare oferă o influenţă foarte mare. Un comunicat al preşedinţiei spune că Dnipropetrovsk ar trebui să rămână „un bastion al Ucrainei în Est“.

O altă lovitură grea dată de guvern lui Kolo­moiski a fost naţionalizarea forţată în decembrie 2016 a băncii PrivatBank, la care oligarhul era unul din­tre cei doi acţionari principali, pentru că instituţia nu a reuşit să ducă la capăt un plan de recapitalizare de trei ani. Guvernul ar fi descoperit o gaură echivalentă cu 5,6 mld. dolari în balanţa de active şi pasive a băncii cauzată de finanţări către acţionari şi creată în decursul a zece ani, scrie Bne Intellinews.com. În 2017, guvernatorul de atunci al băncii centrale Valeria Gontareva a explicat că auditarea de după naţionalizare a băncii a descoperit că portofoliul corporate al instituţiei are în totalitate legături cu acţionarii. În ultimii ani, Kolomoiski şi celălalt acţionar, Gennady Bogolyubov, s-au apărat cu succes contra încercărilor Kievului de a recupera banii lipsă. Recent, ambasada americană în Ucraina a anunţat că diplomaţii săi că „urmăresc îndeaproape“ ce se întâmplă cu PrivatBank, cea mai mare bancă ucraineană în funcţie de active. „Naţionalizarea ei a fost o piatră de temelie pentru reformele economice şi pentru lupta contra corupţiei“, se arată pe pagina oficială de Twitter a ambasadei americane. Unii experţi şi jurnalişti din Kiev speculează că Zelenskiy este pregătit să privatizeze instituţia de credit.

Kolomoiski controlează un imperiu vast de afaceri cu o valoare estimată la 2-7 mld. dolari în 2014. Forbes estimează în 2019 averea netă a oligarhului la 1,2 mld. dolari.

Presa occidentală se plânge că în ţări ca Rusia, Ungaria şi Turcia presa tinde să fie controlată de guvern. În Ucraina, Kolomoiski deţine o parte din controlul informaţional. Holdigul său cuprinde cel mai mare grup de media din Ucraina, 1 plus 1 Media, agenţia de ştiri Unian şi o varietate de site-uri de internet. Prin aceste instrumente, omul de afaceri a alimentat frenezia anti-Putin din Ucraina. Spectacolul TV al lui Zelenskiy este găzduit de 1 plus 1 Media. Canalul TV 1 plus 1 a promovat intens, mai ales în ajunul alegerilor, candidatura acestuia.

Ziarul israelian Haaretz se întreba în 2014 dacă nu cumva Kolomoiski este cel mai puternic evreu din lume. ìÎn biroul său din Dnipropetrovsk, omul de afaceri are un acvariu imens cu rechini. În timpul întâlnirilor de afaceri, acestuia îi place să apese pe butonul de pe biroul său care dă drumul unor creveţi vii în apă, apoi să se uite cum reacţionează vizitatorii la frenezia hrănirii“, notează Haaretz. Oligarhul a fost numit guvernator al Dnipropetrovsk în martie 2014, deşi pe atunci locuia în Elveţia. Acum, Kolomoiski locuieşte în Israel.

Poroşenko controlează şi el canalul de ştiri 5 Kanal şi este cunoscut ca ìregele ciocolatei“ pentru că deţine producătorul de dulciuri Roshen. Campania sa electorală a fost umbrită de acuzaţii de corupţie legate de achiziţii publice pentru armată, scrie EUobserver.  Poroşenko şi-a centrat campania pe faptul că Biserica Ortodoxă ucraineană şi-a câştigat independenţa de cea a Rusiei în timpul mandatului său. Oligarhul a încercat să-i atragă de partea să pe alegătorii conservatori cu sloganul ìArmată, Limbă, Credinţă“. Duminică seara, Poroşenko şi-a atacat rivalul numindu-l ìmoale, gălăgios, om care râde ca nebunul, needucat, slab, amorf ideologic şi indecis politic“, un cadou pentru preşeditele rus Vladimir Putin. De asemenea, preşedintele ucrainean l-a acuzat pe Zelenskiy că este păpuşa oligarhului fugitiv Kolomoiski.

Zelenskiy a răspuns făcând referiri obraznice la scandalul de corupţie care cu siguranţă că l-a costat pe Poroşenko voturi. Actorul de comedie a câştigat peste tot în afară de regiunile vestice, care au rămas loiale preşedintelui, şi două regiuni estice, unde lider este un candidat pro-rus. Zelenskiy, sprijinit de reformatori care s-au remarcat, printre altele, în sectorul achiziţiilor publice şi cel fiscal în mandatul lui Poroşenko, dar daţi afară din guvern de acesta, a ieşit câştigator la nivel naţional cu peste 30% din voturi. Poroşenko a primit 18% din voturi. Niciun candidat la preşedinţie nu a reuşit să acopere un deficit atât de mare în prima rundă, a remarcat Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg. Runda a doua a alegerilor este programată pe 21 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO