Business Internaţional

Ucraina la cinci ani de la Maidan: un actor cu rol de preşedinte este mai popular decât preşedintele, aproape jumătate din exporturi se duc în UE, iar în estul ţării războiul încă ucide oameni

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei: Ponderea UE în structura generală a exporturilor se apropie rapid de 50%. Imaginaţi-vă: 50% din exporturile ucrainene se duc pe cea mai mare, cea mai sigură şi cea mai bogată piaţă a lumii - Uniunea Europeană. Nu este o promisiune. Este realizarea noastră.

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei: Ponderea UE în structura generală a exporturilor se apropie rapid de 50%. Imaginaţi-vă: 50% din exporturile ucrainene se duc pe cea mai mare, cea mai sigură şi cea mai bogată piaţă a lumii - Uniunea Europeană. Nu este o promisiune. Este realizarea noastră.

Autor: Bogdan Cojocaru

26.02.2019, 20:50 1082

Ucrainenii se vor duce la vot pe 29 martie, iar deocamdată un străin de politică, actorul Volodimir Zelenskiy, are un avans confortabil în sondajele privind preferinţele electorale.

Pentru a înţelege unde a ajuns Ucraina după cinci ani de la protestele sângeroase pro-europene care i-au adus căderea liderului prorus Viktor Ianukovici sunt sufi­ciente doar câteva informaţii. Jumă­ta­te din exporturile ţării, dominate de cereale şi ali­men­te, s-au dus anul trecut în UE, mai mult ca nicio­dată, iar un actor care joacă rolul preşedintelui într-un spec­ta­col de televiziune, fără nicio experienţă de gu­ver­nare, are mai multe şanse să câştige alegerile preşedinţiale din martie decât oricare alt candidat, mai multe decât chiar preşedintele real. Apoi, zilele trecute, două persoane au murit după ce un microbuz a lovit o mină terestră în regiunea Doneţk, controlată de separatiştii proruşi.

Popularitatea actualului preşedinte Petro Poroşenko s-a dus abrupt în jos din cauza speranţelor de refacere economică neîmplinite şi a conflictului nestins din estul Ucrainei dintre armata guverna­men­tală şi separatiştii proruşi, susţinuţi activ de Rusia.

În martie, când ucrainenii se vor duce la vot pentru a-şi alege preşedintele şi vor da astfel un verdict asupra realizărilor post-Maidan, se împlinesc cinci ani şi de la anexarea Crimeei de către Rusia. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat un pod de 19 kilometri peste mare care leagă Crimeea de Rusia. În schimb, 94-97% din drumurile Ucrainei sunt în stare proastă şi au nevoie de reparaţii, după cum a recunoscut premierul ucrainean Vladimir Groisman. Circa 9.600 de poduri nu îndeplinesc condiţiile tehnice moderne de siguranţă, din care 1.923 au nevoie de reparaţii imediate, iar 86 riscă să se prăbuşească.

Guvernul de la Kiev are planuri mari cu infrastructura. Anunţurile făcute în campania electorală implică investiţii de miliarde de euro. Însă realitatea de zi cu zi îi dezarmează pe ucraineni: anul trecut, rata anuală a inflaţiei a fost de aproape 10% - enormă. În 2017, indicatorul s-a situat la aproape 14%. În 2014, anul dezastrului rusesc, inflaţia a fost de 25%. Pentru anul acesta, banca centrală ucraineană estimează o creştere a preţurilor de 6,3%. Ucrainenii se vor duce la vot pe 29 martie, iar deocamdată un străin de politică, actorul Volodimir Zelenskiy, are un avans confortabil în sondajele privind preferinţele electorale.

Candidatura lui Zelenskiy este considerată cumva o glumă din cauza lipsei sale de experienţă politică. Rolul care l-a adus în atenţia electoratului pe actor este cel al unui profesor care se ambiţionează să devină preşedintele Ucrainei după ce un clip video în care critică corupţia devine viral, scrie Euronews. Această voce anticorupţie îl ajută în sondaje. Rolul este o strategie bună pentru o campanie electorală într-o ţară recunoscută ca slabă în lupta contra corupţiei, care a infestat toate nivelurile administraţiei. Cel mai recent sondaj de popularitate, realizat de Centrul Razumkov pe un eşantion de 2.000 de persoane, a găsit că 17,5% din alegători l-ar vota pe Zelenskiy, 13,1% pe actualul preşedinte Poroşenko şi 11,5% pe fostul premier Iulia Timoşenko. Doar Zelenskiy aduce sânge proaspăt în competiţia electorală, altfel încă deschisă. În cursa electorală s-au înscris 44 de candidaţi, un număr record, remarcă Timothy Ash, strateg la BlueBay Asset Management din Londra.

Unii experţi au atras atenţia că în Ucraina astfel de sondaje înclină în general spre cine plăteşte pentru ele. Însă cotele reduse ar putea reflecta binecunoscuta neîncredere a ucrainenilor în politicieni. Guvernul, controlat de o formaţiune politică, Blocul Petro Poroşenko „Solidaritatea”, înfiinţată de preşedintele Poroşenko, are cu ce să gâdile dorinţa de mai bine a electoratului. Economia îşi revine de 12 trimestre consecutive, astfel că ce a fost mai rău a rămas în urmă, spune Poroşenko. PIB-ul a accelerat la 3,5% în ritm anualizat în trimestrul IV, de la 2,8% în trimestrul anterior. În ritm trimestrial, creşterea din T4 a fost de 1,1%. În 2015, economia ucraineană s-a prăbuşit cu 15%.

În 2018, deficitul bugetar s-a retras la 1,7% din PIB, ţinta fiind de 2,4% din PIB, iar datoria publică s-a diminuat la 61% din PIB, a anunţat premierul Groysman. De asemenea, el a lăudat sectorul agricol, care a adus ţării 39% din intrările totale de valută. Ucraina a exportat anul trecut produse de

20,1 miliarde de dolari în Uniunea Europeană, ceea ce face din blocul comunitar cel mai mare partener comercial al ţări la exporturi. În 2018, exporturile Ucrainei în UE au crescut cu 15% faţă de anul anterior, scrie Kyiv Post. Cea mai mare parte din produsele vândute, peste 30%, au provenit din agricultură şi din sectorul alimentar. Aceste exporturi au adus Ucrainei 6 miliarde de dolari. Cum recolta de porumb a fost una record, exporturile acestui produs agricol au crescut semnificativ, potrivit UkrAgroConsult. Astfel, Ucraina a exportat 11,4 milioane de tone de porumb în sezonul septembrie-ianuarie, în creştere cu 74,5% în ritm anualizat şi cu aproape 36% peste media pe cinci ani. În februarie, exporturile au accelerat şi s-ar putea să le depăşescă pe cele din ianuarie. Pe piaţa UE s-au dus 69% din exporturile totale de porumb din sezonul actual. Livrările către ţările blocului comunitar au explodat cu 144%. Exporturile către China au crescut cu 31%. Porumbul ucrainean a ajuns până în Egipt şi Libia. Exportul de servicii de tehnologie au adus 4,5 miliarde de dolari, cu un miliard de dolari mai mult decât în anul precedent.

Fără îndoială, UE, cu care Ucraina are un acord de asociere ñ pretextul pentru care Rusia a invadat estul ţării -, devine un partener din ce în ce mai important al guvernului de la Kiev, venit la putere prin revoluţia pro-europeană din 2014, iar acest lucru este exploatat de preşedinte.

„Ponderea UE în structura generală a exporturilor ucrainene este deja de 42,6% şi se apropie rapid de 50%. Imaginaţi-vă: 50% din exporturile ucrainene se duc pe cea mai mare, cea mai sigură şi cea mai bogată piaţă a lumi ñ Uniunea Europeană. Nu este o promisiune. Noi am făcut acest lucru”, a spus Poroşenko. Regiunea Liov, din vest, de la graniţa cu Polonia, este liderul exporturilor către UE, a remarcat preşedintele. De aici poate şi accentual pus pe agricultură. Industria ţării este concentrată în estul paralizat de război. Însă tot anul trecut deficitul comercial a crescut de 2,3 ori, la 5,8 miliarde de dolari. Importurile au avansat cu 14,3%, iar exporturile cu doar 8,6%. Anul trecut, investiţiile directe străine au scăzut la 2,36 miliarde de dolari, de la 2,59 miliarde dolari în 2017.

Cel mai mare investitor al ţării este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care are acolo investiţii de aproape 4,3 miliarde de dolari în aproape 171 de proiecte active. Investiţiile totale se ridică la aproape 15 miliarde de dolari, în 418 proiecte. Din 1991, Ucraina a atras ISD-uri de 50 de miliarde de dolari, puţin pentru o economie europeană cu o populaţie mai mare decât cea a Polonie.

Anul trecut, ministrul infrastructurii Vladimir Omelyan a declarant că în ultimii patru ani în Ucraina s-au construit peste 7.300 de kilometri de drumuri. ìAm reparat un număr uriaş de drumuri rapide peste tot în Ucraina. De fapt, am reparat sau construit drumuri în toate regiunile. Anul acesta (2018), au fost 3.800 de kilometri, cât distanţa dintre Kiev şi Madrid. În patru ani, de la Maidan şi Revoluţia Demnităţii încoace, au fost construiţi 7.300 de kilometri de drumuri, cât o autostradă de la Kiev la New Yorkî. Însă într-un clasament al ţărilor lumii în funcţie de calitatea infrastructurii de transport şi comerţ realizat de Banca Mondială, Ucraine se află undeva între Senegal şi Insulele Solomon. Spre comparaţie, România se plasează între Brazilia şi India. Un indice mai general, al BM, al performanţei logisticii, plasează România pe locul 48 în lume, iar Ucraina pe poziţia 66 din 145. O regulă generală în orice economie este că drumurile bune şi infrastructura bogată atrag investitorii. Guvernul de la Kiev a promis că bugetul pentru modernizarea infrastructurii va creşte anul acesta cu 19%, la două miliarde de dolari. Din total, 605 milioane de dolari se vor duce pe modernizarea drumurilor locale, iar restul pe autostrăzi. Executivul are în plan modernizarea a 9.100 de kilometri de autostradă până în 2023. Potrivit datelor agenţiei naţionale a drumurilor, Ucraina are 170.000 de kilometri de drum rutier, din care mai mult de jumătate au nevoie de reparaţii majore.

De sunt importante alegerile din Ucraina? În primul rând pentru că Ucraina, cu o populaţie de 44,8 milioane de locuitori, are potenţial pentru a deveni un jucător important în comerţul regional, aşa cum a realizat, spre exemplu, Polonia. Însă deocamdată Rusia lucrează la subminarea graduală a economiei ucrainene. Orice efect destabilizator al alegerilor ar da apă la moară teoriei promovate de Moscova că Maidanul aduce doar haos.  Peste 1,5 milioane de ucraineni şi-au părăsit locuinţele şi s-au mutat din cauza războiului din estul ţări, care a ucis aproape 13.000 de persoane.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO