Business Internaţional

Ucraina primeşte undă verde să exporte lactate, carne, ouă şi peşte prin 35 de firme în R.Moldova

Ucraina primeşte undă verde să exporte lactate, carne,...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

05.01.2016, 12:20 208

Anunţul a fost făcut de către ministrul ucrainean pentru Politici Agricole şi Alimentaţie Oleksii Pavlenko într-un mesaj postat pe Facebook.

"Treizeci şi cinci de companii ucrainene. Nouăsprezece producători de lactate, 11 de produse din carne, trei de produse din peşte şi două companii care produc ouă şi produse din ouă au primit permise", a precizat el.

Permisele, emise către Agenţia pentru securitate alimentară din Republica Moldova, confirmă faptul că produsele ucrainene îndeplinesc standardele internaţionale de calitate, comentează Pavlenko.

Kievul face acest anunţ în contextul în care Rusia înăspreşte sancţiunile pe care le-a impus Ucrainei în sectorul comercial, ca represalii atât faţă de sancţiunile pe care ucraineanii le-au impus Moscovei, cât şi faţă de Acordul de liber-schimb dintre Ucraina şi Uniunea Europeană (UE).

Moscova a impus embargouri atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, motivate prin teama că produse europene îi vor invada piaţa, după ce Republica Moldova şi Ucraina au semnat pe 27 iunie 2014 Acorduri de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Moscova urma să aplice noi tarife exporturilor ucrainene - de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare Acordul de liber-schimb Ucraina-UE. Rusia a anunţat că impune un embargo asupra alimentelor ucrainene - tot de la 1 ianuarie -, deoarece Ucraina a introdus pe o listă de sancţiuni numele a numeroase bănci ruseşti, firme din domeniul Apărării şi companii aeriene, în concordanţă cu sancţiunile impuse Rusiei de către UE.

Anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, a determinat Bruxellesul să impună sancţiuni ample Moscovei.

Uniunea a decis să prelungească aceste sancţiuni pentru o perioadă de şase luni - până la jumătatea lui 2016 -, deoarece prevederile Acordurilor de pace de la Minsk, care vizează soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, nu au fost aduse la îndeplinire până la sfârşitul acestei luni, aşa cum s-a stabilit.

Bruxellesul a impus aceste sancţiuni după ce separatişti proruşi au preluat controlul asupra unei părţi importante a părţii de est Ucrainei şi şi-au declarat independenţa faţă de Kiev, în 2014. Moscova a trimis armament greu şi trupe să-i ajute, acuză Occidentul - ceea ce ruşii dezmint.

Moscova afirmă că zona de liber-schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA) riscă să transforme Ucraina într-o cale de acces ilicită a exporturilor ieftine UE către Rusia. Astfel că a decis să anuleze condiţiile preferenţiale acordate exportatorilor ucraineni.

Nivelul exporturilor ucrainene către UE a crescut de la mai puţin de 25% în 2012 la aproape 35% în primele şapte luni ale lui 2015, potrivit Financial Times (FT), în timp ce comerţul cu Rusia a scăzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO