Business Internaţional

Ucraina restabileşte alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ocupate de Rusia

Ucraina restabileşte alimentarea cu energie electrică a...

Autor: Andreea Tobias

09.10.2022, 20:53 28

Inginerii ucraineni au restabilit alimentarea cu energie electrică externă a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, a anunţat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

Centrala pierduse ultima legătură electrică rămasă sâmbătă dimineaţa din cauza bombardamentelor şi a trebuit să folosească generatoare diesel de rezervă pentru nevoile proprii, precum răcirea blocurilor reactorului.

După aproape două zile în care au fost folosite generatoare diesel, angajaţii au restabilit regimul normal de alimentare a nevoilor proprii ale centralei din sistemul energetic al Ucrainei, a scris Energoatom pe Telegram, conform Sky News.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a lansat un nou apel la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din preajma celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Centrala nucleară se află într-o parte a regiunii Zaporojia, anexată de Rusia. Într-un decret publicat sâmbătă, guvernul Rusiei a înfiinţat o companie care va prelua controlul asupra centralei, aşa cum a ordonat preşedintele Vladimir Putin la 5 octombrie.

AIEA, care are doi observatori prezenţi la centrală, a confirmat declaraţia Energoatom, potrivit căreia centrala a trecut la generatoarele sale diesel după ce un bombardament, în jurul orei 1 noaptea, a tăiat linia principală care alimentează centrala.

„Reluarea bombardamentelor, care a lovit singura sursă de energie externă a centralei, este extrem de iresponsabilă. Centrala nucleară din Zaporojia trebuie protejată. Toate sistemele de siguranţă ale centralei continuă să primească energie şi funcţionează normal, au fost informaţi experţii AIEA de către personalul operaţional superior ucrainean", a declarat şeful AIEA, Rafael Grossi.

Grossi a purtat discuţii cu Rusia şi Ucraina cu privire la instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, deşi a refuzat să spună ce anume ar implica aceasta sau cum ar fi aplicată sau monitorizată. El a fost la Kiev joi şi urmează să meargă în Rusia la începutul săptămânii viitoare.

„Voi călători în curând în Federaţia Rusă, iar apoi mă voi întoarce în Ucraina, pentru a conveni asupra unei zone de protecţie şi securitate nucleară în jurul centralei. Acesta este un imperativ absolut şi urgent", a precizat Grossi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO