Business Internaţional

Ucraina se pregăteşte de un nou atac al forţelor terestre ruseşti. Aliaţii occidentali ai Kievului se pregătesc de o agravare a crizei energetice globale

Ucraina se pregăteşte de un nou atac al forţelor...

Autor: Andreea Tobias

12.07.2022, 12:07 362

Ucraina se aşteaptă la un nou asalt al forţelor terestre ruseşti, în urma unor bombardamente pe scară largă care au ucis peste 30 de persoan. Aliaţii occidentali ai Kievului se pregătesc de o agravare a crizei energetice globale.

Ucraina se aşteaptă la un nou asalt al forţelor terestre ruseşti, în urma unor bombardamente pe scară largă care au ucis peste 30 de persoane, în timp ce aliaţii occidentali ai Kievului se pregătesc de o agravare a crizei energetice globale dacă Rusia îşi va întrerupe aprovizionarea cu petrol şi gaze, notează Reuters.

Statul major ucrainean a declarat că bombardamentele din întreaga ţară reprezintă pregătiri pentru o intensificare a ostilităţilor, în condiţiile în care Rusia încearcă să cucerească provincia Doneţk şi să controleze întreaga zonă industrială din Donbas, inima Ucrainei.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a efectuat 34 de lovituri aeriene începând de sâmbătă, una dintre ele a lovit un imobil de cinci etaje, ucigând 31 de persoane şi rănind zeci de persoane.

Moscova neagă că ar fi vizat civili, dar multe oraşe şi sate ucrainene au fost lăsate în ruine. Iar costul uman al invaziei Rusiei, cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace şi aflat acum în a cincea lună, creşte.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a relatat că un atac ucrainean asupra oraşului Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, în regiunea Kherson din sudul Ucrainei, a ucis şase persoane şi a provocat numeroşi răniţi.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţia.

Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie, susţinând că este vorba de o "operaţiune militară specială" pentru a-şi demilitariza vecinul şi a-l scăpa de naţionaliştii periculoşi. Kievul şi Occidentul spun că a fost o acaparare imperialistă a teritoriului de către Putin.

După ce Putin nu a reuşit să cucerească rapid capitala Kiev, forţele sale s-au îndreptat spre Donbas, unde cele două provincii Doneţk şi Luhansk sunt controlate parţial de separatiştii susţinuţi de Rusia din 2014.

Putin urmăreşte să predea controlul Donbasului separatiştilor şi luni a relaxat regulile pentru ucrainenii care doresc să dobândească cetăţenia rusă.

Aliaţii Ucrainei i-au furnizat arme şi au impus sancţiuni dure Moscovei. La rândul său, Moscova a folosit rezervele sale vaste de petrol şi gaze pentru a-şi finanţa fondul de război.

Cu toate acestea, încep să apară falii între aliaţii Kievului, deoarece naţiunile se luptă cu creşterea preţurilor la energie şi alimente şi cu inflaţia în creştere.

Dependenţa Europei de energia rusă a preocupat factorii de decizie politică şi întreprinderile, în timp ce cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania a început 10 zile de întreţinere anuală.

Guvernele, pieţele şi companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului.

Preţul global al petrolului ar putea creşte cu 40%, ajungând la aproximativ 140 de dolari pe baril, dacă nu va fi adoptată o propunere de plafonare a preţului la petrolul rusesc, a declarat marţi un înalt oficial al Trezoreriei SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO