Business Internaţional

Ucraina se transformă în enclava dictatorială a Europei

„Oamenii sunt furioşi că preşedintele Ianukovici şi guvernul său nu numai că au distrus întreaga ţară, dar vor să le ia cel mai preţios lucru, libertatea.“

„Oamenii sunt furioşi că preşedintele Ianukovici şi guvernul său nu numai că au distrus întreaga ţară, dar vor să le ia cel mai preţios lucru, libertatea.“

Autor: Ioana Tudor

21.01.2014, 20:14 1271

Astăzi intră în vigoare în Ucraina o lege care restrânge drastic libertatea de a protesta public, permite arestarea protestatarilor care poartă căşti de protecţie şi măşti de gaze şi interzice răspândirea informaţiilor „calomnioase“ la adresa autorităţii pe internet, ceea ce, consideră presa internaţională, aduce fostul stat sovietic cu un pas uriaş mai aproape de dictatură.

Proiectul de lege a fost adoptat de parlamentul ucrainean săptămâna trecută, ceea ce a provocat cele mai violente ciocniri de stradă între protestatari şi forţele de ordine din ultimii 23 de ani, de când Ucraina şi-a câştigat independenţa faţă de URSS, scrie Financial Times. Legea a fost publicată ieri în Monitorul Oficial şi va intra astăzi în vigoare, potrivit publicaţiei ucrainene Pravda.

Noul val de proteste a început duminică şi a continuat în noaptea de duminică spre luni. Manifestanţii au incendiat maşinile poliţiei şi au aruncat cu cocktailuri Molotov în forţele de ordine, care au ripostat folosind tunuri de apă şi trăgând cu gloanţe de cauciuc în mulţime. Zeci de ucraineni au fost arestaţi şi câteva sute de persoane au fost rănite, inclusiv din rândul forţelor de ordine. Valul reprezintă punctul culminant al demonstraţiilor începute în noiembrie după ce preşedintelui Viktor Ianukovici a decis să nu semneze acordul de comerţ liber negociat cu UE şi să consolideze în schimb relaţi­ile comerciale cu Rusia. Ianukovici a primit de la Moscova promisiunea unui pachet de ajutor de 15 miliarde dolari care include împrumuturi şi gaze mai ieftine.

Noile reglementări introduc pedeapsa cu închisoarea pentru blocarea instituţiilor publice, permit arestarea protestatarilor care poartă căşti de protecţie şi măşti de gaze şi interzic diseminarea informaţiilor „calomnioase“ pe internet.

„Ori câştigăm, ori ne vor trimite la închisoare“

Kateryna Kruk, un activist civil şi expert în ştiinţe politice prezent în miezul evenimentelor din Kiev, scrie într-un articol publicat în The Guardian că „oamenii se tem că prin noile regulamente oricine ar putea, mai devreme sau mai târziu, să fie arestat şi trimis în judecată. Oamenii sunt furioşi că preşedintele Ianukovici şi guvernul său nu numai că au distrus întreaga ţară, dar vor să le ia cel mai preţios lucru, libertatea. Mulţi dintre cei care s-au luptat cu forţele de ordine în weekend strigau: Nu este cale de întoarcere. Ori câştigăm, ori ne vor trimite la închisoare“.

Uniunea Europeană a atras atenţia că noile reglementări încalcă principiile democraţiei, iar Statele Unite au avertizat că iau în considerare sancţiuni împotriva liderilor Ucrainei dacă nu abrogată legea.

Ministrul de externe suedez Carl Bildt a caracterizat noua legislaţie anti-proteste din Ucraina ca fiind „cel mai substanţial pachet de legi represive adoptat de vreun parlament european în ultimele decenii“.

În replică, ministrul de externe al Rusiei Sergei Lavrov a transmis guvernelor europene să nu se amestece în criza politică din Ucraina şi i-a criticat pe protestatari pentru că au recurs la violenţă, scrie agenţia Thomson Reuters. Lavrov a descris acţiunile acestora ca „o violare a tuturor standardelor europene de comportament“.

Declaraţiile lui Ianukovici în contextul manifestărilor violente din ultimele zile denotă teama acestuia că situaţia s-ar putea înrăutăţi, ameninţându-i acestuia poziţia de şef al statului. „M-am arătat înţelegător faţă de participarea voastră la demonstraţii de amploare, a fost dispus să vă ascult punctul de vedere şi să găsim împreună soluţii pentru problemele existente, dar acum, că manifestaţiile paşnice degenerează şi sunt însoţite de dezordine, incendieri şi violenţă, sunt convins că asemenea fenomene sunt o ameninţare nu numai pentru Kiev, ci pentru întreaga Ucraină, a spus Ianukovici într-un mesaj adresat ucrainenilor la postul public de televiziune. În acelaşi timp, preşedintele a adoptat un ton împăciuitor şi părintesc, făcând apel la dialog, compromis şi pace.

Grivna ucraineană s-a depreciat ieri pentru a zecea zi consecutiv şi a atins cel mai slab nivel din ultimii patru ani în condiţiile în care luptele de stradă trezesc îngrijorări că ajutorul dat de Rusia nu va putea menţine stabilitatea economiei până la alegerile din 2015, scrie Bloomberg. Turbulenţele sociale afectează încrederea investitorilor, riscul de default a crescut, iar în acest context costurile de finanţare ale Ucrainei s-au majorat.

Costurile de asigurare pe cinci ani contra defaultului a datoriilor Ucrainei au urcat luni cu 20 de puncte de bază, la 715 puncte. „În ciuda faptului că situaţia financiară a Ucrainei pare relativ stabilă, orice eveniment politic de acest gen destabilizează piaţa“, a spus Ilya Mozgovoy, reprezentant Allianz Investments în Moscow. „Violenţele publice au impact negativ asupra pieţei. Este greu de făcut predicţii politice, dar dezordinea creează nesiguranţă pe piaţă“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO