Business Internaţional

Ucraina vrea să renunţe la importurile de gaze din Rusia de la 1 aprilie

Ucraina vrea să renunţe la importurile de gaze din...

Autor: Luiza Chiroiu

23.03.2015, 15:51 1057

"Nu avem nevoie să cumpărăm gaz natural din Rusia în acest moment. Nu are rost să cumpărăm gaze la un preţ mai mare decât în Europa. Probabil vom înceta să mai cumpărăm", a afirmat Demchishin.

Reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene s-au întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles pentru a discuta pe tema unui nou contract de furnizare de gaze naturale către Ucraina.

În cadrul discuţiilor, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a arătat că Rusia ar putea acorda Ucrainei reduceri de preţ la gazele naturale importate de la compania rusă Gazprom şi în cadrul noului acord.

Oficiali ai Rusiei, Ucrainei şi UE urmează să se întâlnească pentru noi negocieri înainte de finalul lunii aprilie, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În luna iunie a anului trecut, Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina, în condiţiile în care guvernul de la Kiev a refuzat să accepte o creştere de preţ decisă de Gazprom. Compania rusă a introdus atunci un sistem de plată în avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia.

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat în luna octombrie un acord pentru reluarea livrărilor de gaze către Ucraina. Înţelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO