Business Internaţional

UE avertizează SUA să se coordoneze cu partenerii din G7 în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei

UE avertizează SUA să se coordoneze cu partenerii din...

Autor: Andrei Ionascu

23.07.2017, 12:25 87

Camera Reprezentanţilor şi Senatul Statelor Unite au ajuns la un acord pentru o lege care vizează noi sancţiuni asupra Rusiei, iar Bruxelles-ul atrage atenţia asupra unor posibile "consecinţe nedorite, la scară largă şi fără discernământ".

"Apreciem în mod deosebit unitatea care predomină între partenerii internaţionali în abordarea noastră faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina şi sancţiunile ulterioare. Această unitate este garanţia eficienţei şi a credibilităţii măsurilor noastre. Înţelegem că proiectul de lege privind sancţiunile împotriva Rusie şi Iranului a fost întocmit în primul rând pe considerentele interne. Suntem îngrijoraţi că măsurile discutate în Congresul SUA ar putea avea consecinţe neintenţionate, nu numai în ceea ce priveşte unitatea transatlantică / G7, ci şi asupra intereselor economice şi de securitate ale UE. Acest impact ar putea fi la scară largă, inclusiv privind eforturile de diversificare a surselor de energie", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Germania a avertizat deja cu represalii dacă Statele Unite vor sancţiona companiile germane implicate în construcţia unei noi conducte pentru gaze ruseşti în zona Mării Baltice. Diplomaţii UE sunt preocupaţi că un eventual conflict Germania-SUA ar putea complica eforturile depuse de Bruxelles pentru a crea un consens privind negocierile cu Rusia asupra proiectului Nord Stream 2.

"Sancţiunile sunt cele mai eficiente atunci când sunt coordonate, aşa cum se întâmplă în prezent, iar prin coordonare suntem capabili să evităm surprize, să gestionăm impactul potenţial asupra propriilor operatori economici. Măsurile unilaterale ar submina acest lucru. Prin urmare, solicităm Congresului / autorităţilor din SUA să se angajeze în discuţii cu partenerii, inclusiv cu UE, pentru a asigura coordonarea şi pentru a evita orice consecinţe neintenţionate ale măsurilor discutate", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru încetarea conflictului din Ucraina, Comisia Europeană apreciază că "este important ca orice măsuri noi să fie coordonate între partenerii internaţionali pentru a menţine unitatea în ceea ce priveşte sancţiunile, care a stat la baza eforturilor de punere integrală în aplicare a Acordurilor de la Minsk".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO