Business Internaţional

UE către City-ul londonez: Nu vă aşteptaţi la favoruri în Brexit, nu avem nevoie de voi

UE către City-ul londonez: Nu vă aşteptaţi la...

Autor: Catalina Apostoiu

30.04.2018, 00:05 961

Negociatorul-Şef al Uniunii Europene pentru Brexit Michel Barnier a declarat că băncile britanice se vor supune unor restricţii similare cu cele impuse instituţiilor americane după ieşirea Marii Britanii din UE, emiţând în acelaşi timp un avertisment clar că pieţele ar trebui să se pre­gă­tească pentru o separare  complicată, relatează Bloomberg.

„De ce n-ar funcţiona echivalenţa sistemelor, care func­ţio­nează bine pentru industria americană, şi pentru City?“, a de­clarat Barnier. Comentariul lui Barnier dă o nouă lovitură guvernului britanic care luptă pentru un acces mult mai mare la piaţa unică europeană pentru băncile sale.

Cu 11 luni înainte de Brexit, guvernul britanic vizează în continuare un acord bazat pe „recunoaşterea reciprocă“ a reglementărilor financiare ale fiecărei părţi. Dar UE spune că acest lucru este inacceptabil din cauza refuzului Marii Britanii de a rămâne la reglementările pieţei unice.

Barnier a desfiinţat de asemenea poziţia adoptată adesea de lobbiştii Marii Britanii potrivit căreia UE are nevoie de City-ul londonez şi avea de suferit dacă acesta va fi slăbit. „Nu asta auzim de la participanţii la piaţă şi nu acesta este rezultatul analizei pe care am analizat-o la rândul nostru“, a declarat acesta.

În lipsa unui acord special cu UE privitor la serviciile financiare, băncile americane nu vor avea  de suferit.

Băncile americane operează în Europa în mare parte prin subsidiare şi sucursale. În faşa posibilităţii de a pierde aşa-numitul paşaport pentru piaţa unică prin intermediul operaţiunilor lor din Marea Britanie, marile firme americane sunt în curs de a-şi înfiinţa divizii pe continent pentru a se asigura că-şi vor putea deservi în continuare clienţii după Brexit.

Cea mai mare victimă va fi City-ul londonez, mai degrabă decât instituţii individuale.

Barnier a avertizat că neajungerea la un acord general de divorţ va însemna că tranziţia de 21 de luni avută în vedere pentru perioada imediat următoare Brexitului nu va mai exista. Băncile, companiile, autorităţile britanice şi guvernul britanic se pregătesc să folosească perioada respectivă pentru a se pregăti pentru noul regim.

Pieţele financiare ar trebui să „spere la cel mai bun rezultat, dar să se pregătească pentru ce e mai rău“, a avertizat Barnier. „Nimeni nu ar trebui să subestimeze riscul neajungerii la un acord“.

Barnier a vorbit şi despre plăţile acordate bancherilor înainte de criza financiară, plăţi care au „creat stimulente greşite şi au permis asumarea de riscuri excesive“. UE a reacţionat la acestea impunând o controversată limită asupra plăţilor, faţă de care oficialii britanici şi-au exprimat vehement opoziţia.

Astfel au apărut speculaţii că Marea Britanie va renunţa la această limită după Brexit, o decizie care ar putea complica orice echivalare cu privire la reglementările bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO