Business Internaţional

UE-China: politicienii europeni au poziţii divergente privitoare la chinezi, în timp ce companiile europene îşi cresc pariurile pe cea mai mare piaţă asiatică

UE-China: politicienii europeni au poziţii divergente...

Autor: Catalina Apostoiu

09.06.2021, 00:05 152

♦ Aproape 60% dinl  companiile europene intenţionează să-şi extindă operaţiunile din China în 2021, în creştere de la 51% anul trecut.

Germania şi Ungaria au intrat din nou în conflict în legătură cu politica UE privitoare la Hong Kong la începutul acestei săptămâni, după ce la finalul săptămânii trecute un oficial german condamnase decizia Ungariei de a bloca o declaraţie UE critică la adresa politicii Chinei legată de Hong Kong, avertizând că politica externă a blocului este subminată.

„Nu putem permite să fim ţinuţi ostatici de cei care slăbesc politica externă europeană cu veto-urile lor“, a declarat ministrul german de externe Heiko Maas. „Dacă vom permite acest lucru, mai devreme sau mai târziu vom pune în pericol coe­ziunea Europei“, a adăugat acesta.

Miguel Berger, secretar de stat în cadrul ministerului german de externe, avertizase la rândul său că este necesară o dezbatere serioase privitoare la modalităţile de a gestiona divergenţele. Ungaria a respins recent o declaraţie a blocului de susţinere morală pentru protestatarii pro-democraţie din Hong Kong, unul dintr-o serie întreagă de veto-uri formulate de această ţară cu privire la poziţiile UE.

În mod normal, Ungaria nu explică presei sau diplomaţilor UE motivele din spatele veto-urilor sale. Însă premierul ungar Viktor Orban a criticat Germania dur pe website-ul său chiar în ziua în care Maas a făcut comentariile de mai sus. Orban a atacat şi politica externă a blocului în general.

Între timp, companiile europene îşi cresc investiţiile în China după ce în urma redresării rapide de pe urma pandemiei China a devenit o sursă şi mai importantă de creştere şi profituri, notează Bloomberg.

Aproape 60% din companiile europene intenţionează să-şi extindă operaţiunile din China în 2021, în creştere de la 51% anul trecut, relevă un sondaj anual realizat de Camera Europeană de Comerţ.

Aproximativ jumătate din companiile participante au raportat marje de profit în China peste media globală, în creştere de la procentul de 38% consemnat cu un an în urmă.

„Rezistenţa pieţei chineze a oferit companiilor europene un adăpost extrem de necesar în calea furtunii iscate de pandemia de coronavirus“, se mai arată în raportul citat.

Companiile se extind de asemenea în China pentru a-şi separa şi mai mult operaţiunile din această ţară de restul lumii cu scopul de a evita problemele legate de lanţurile de aprovizionare create de tensiuni geopolitică, se precizează de asemenea în raport.

Mediul politic pentru firmele europene din China a devenit mai dificil în 2021, în contextul boicoturilor având drept ţintă companii ca H&M şi impunerii de către Beijing şi Bruxelles de sancţiuni reciproce.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO