Business Internaţional

UE duce drepturile consumatorilor la un nou nivel: dreptul de a putea repara produsul cumpărat

UE duce drepturile consumatorilor la un nou nivel:...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2020, 00:00 799

Comisia Europeană a adoptat un nou plan de acţiune pentru economia circulară cu măsuri pentru întregul ciclu de viaţă al produselor, despre care oficialii spun că vor întări economia Uniunii Europene, drepturile consumatorilor şi va proteja mediul, scrie EUObserver.

Pachetul de măsuri prevede o serie de acţiuni în acele sectoare economice unde circularitatea ar putea avea un efect mai puternic, incluzând produsele electronice şi ICT, materialele plastice şi textile, ambalajele, bateriile, construcţiile şi clădirile şi sectorul alimentar.

Planul va cere producătorilor din numeroase sectoare să ofere reparaţii, potrivit Bloomberg. “Majoritatea dispozitivelor, de la telefoane mobile la maşini de spălat ajung la gunoi, a declarat comisarul european pentru mediu, Virhinijus Sinkevicius. “Doi din trei ce­tă­ţeni eu­ro­peni declară foarte clar că vor ca dispozitivele lor, pro­duse electronice, să funcţioneze o perioadă mai lungă. Aceasta înseamnă că trebuie să le oferim dreptul la reparaţii. Iniţiativa este parte a unei ample campanii euro­pene de reducere a poluării terestre şi a aerului. Campania, supranumită Acordul Verde, prevede măsuri ce includ limite mai stricte privitoare la emisii, stan­darde mai stricte de sustenabilitate pentru bunuri vândute pe piaţă şi mai multe informaţii pe etichetele produselor.

Comisia Europeană, care desfăşoară în­treaga campanie, spune că o protecţie sporită a me­diu­lui presupune mai multe oportunităţi economice decât riscuri. Întărirea drepturilor consumatorilor este vitală, iar principiul dreptului la reparaţii este central în acest sens, potrivit lui Sinkevicius, care vine din Lituania.

“Ne vom asigura că acest drept, care le aparţine este implementat în întregime”, a declarat comisarul european. “Încercăm să ajungem la o percepţie uşor diferită a modelului economic”.

Europa are nevoie de o transformare economică în care producătorii să se concentreze din ce în ce mai mult pe servicii, potrivit lui Sinkevicius.

Ca parte a noul plan anunţat, Comisia Europeană va lansa o serie de proiecte de lege pentru a se asigura că Europa utilizează un mai mare procent din fibrele, metalele şi materialele plastice uzate.

Numai 12% din materialele utilizate în prezent de industrie provin din reciclare, potrivit datelor Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO