Business Internaţional

UE emite obligaţiuni în valoare de 17 miliarde de euro, astfel banii vor fi împrumutaţi statelor membre cu scopul de a proteja locurile de muncă afectate de COVID-19

UE emite obligaţiuni în valoare de 17 miliarde de euro,...

Autor: Petru Mazilu, Mediafax

21.10.2020, 18:01 225

Comisia Europeană a emis o obligaţiune inaugurală cu impact social în valoare de 17 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE al UE pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă şi la menţinerea nivelului de ocupare a forţei de muncă. 

Emisiunea a constat în două obligaţiuni. Suma de 10 miliarde de euro va fi gata pentru rambursare în 2030, iar suma de şapte miliarde de euro va fi rambursată în 2040. Potrivit reprezentanţilor UE, „a existat un interes foarte puternic din partea investitorilor în ceea ce priveşte acest instrument cu rating ridicat, iar obligaţiunile au fost supralicitate de peste 13 ori mai mult, ceea ce a dus la crearea unor condiţii avantajoase în materie de stabilire a preţurilor pentru ambele obligaţiuni”.

Până în prezent, s-a decis că 17 state membre vor primi sprijin financiar în cadrul Instrumentului SURE, fondurile fiind menite să contribuie la protejarea locurilor de muncă şi a persoanelor încadrate în muncă. Sprijinul financiar va fi oferit sub formă de împrumuturi acordate de UE în condiţii avantajoase statelor membre.

Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie, în special pentru lucrătorii independenţi. De asemenea, Instrumentul SURE ar putea finanţa unele măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă, ce sunt menite să asigure revenirea în condiţii de siguranţă la o activitate economică normală.

Statele membre încă mai pot depune cereri oficiale pentru a beneficia de sprijinul acordat în cadrul Instrumentului SURE. Acesta are o capacitate financiară globală de până la 100 de miliarde de euro. Comisia a propus deja unui număr de 17 state membre un sprijin financiar în valoare de 87,8 miliarde euro în cadrul Instrumentului SURE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO