Business Internaţional

UE extinde o anchetă privind manipularea dobânzilor pentru a include creditele în franci elveţieni

UE extinde o anchetă privind manipularea dobânzilor pentru a include creditele în franci elveţieni

Autor: Marius Oncu

22.02.2013, 17:57 474

"Investigăm ratele folosite ca referinţe pentru mai multe monede, inclusiv euro, yenul şi francul elveţian. Suspectăm existenţa unor carteluri între anumiţi actori de pe piaţa derivatelor - bănci, dar şi brokeri", a declarat, vineri, comisarul pentru concurenţă, Joaquin Almunia, citat de Bloomberg.

Deutsche Bank, Barclays, HSBC şi Royal Bank of Scotland Group au recunoscut deja că sunt cercetate de UE în privinţa ratelor de referinţă.

Anterior anunţului privind extinderea anchetei, Almunia informase privind investigaţii referitoare la posibila manipulare a Libor, Euribor şi Tibor (pentru credite în yeni).

Anchetele vizând Libor sunt o "prioritate absolută" pentru UE, a spus, vineri, comisarul european. Orice amendă aplicată de autorităţile de reglementare va viza, în acelaşi timp, toate companiile implicate. Abordarea este diferită de cea a altor autorităţi de reglementare, care au preferat să rezolve astfel de situaţii prin acorduri amiabile separate cu instituţiile financiare.

Barclays, UBS şi RBS au primit amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari de la autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru manipularea indicelui Libor al pieţei interbancare de la Londra. Peste alte zece companii sunt încă investigate.

UE poate aplica amenzi de până la 10% din veniturile globale ale unei companii pentru fiecare cartel în care aceasta este implicată. Pieţele instrumentelor financiare derivate legate de dobânzi au avut o valoare totală de 20.000 de miliarde de dolari în 2011, a spus Almunia în iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO