UE ia în calcul o taxă pe deşeurile din plastic pentru a completa deficitul bugetar cauzat de Brexit, informează Financial Times.
În timp ce UE27 se pregăteşte pentru negocieri pentru următorul buget pe şapte ani, care va intra în vigoare din 2021, oficiali şi diplomaţi au declarat pentru Financial Times că statele membre sunt gata să accepte o taxă de reciclare a materialelor plastice, primele noi venituri la nivelul UE care vor merge direct către visteria blocului de la stabilirea TVA.
Ca parte a propunerii sale bugetare iniţiale din 2018, Comisia Europeană a propus o taxă pentru plasticul nereciclat, încasările urmând să intre direct în bugetul comun. Suprataxa este estimată să aducă 42 miliarde de euro până în 2027.
În mod tradiţional, Comisia şi Parlamentul European au făcut lobby pentru crearea unor impozite paneuropene, dar statele membre au rezistat încercărilor de a devia veniturile către Bruxelles.
Însă dezbaterea s-a schimbat, întrucât runda actuală a negocierilor bugetare a evidenţiat o gaură de 15 miliarde de euro lăsată de plecarea Regatului Unit. Cinci guverne - Germania, Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria - au declarat că îşi doresc un buget care să nu depăşească 1% din venitul naţional brut, cu mult sub propunerea Bruxelles-ului de 1,1% şi procentul dorit de Parlamentul European, de 1,3%.