Business Internaţional

UE împiedică Gazprom să foloseacă la capacitate maximă un gazoduct care trece prin Germania

UE împiedică Gazprom să foloseacă la capacitate...

Autor: Liviu Popescu

17.07.2014, 21:20 412

Uniunea Europeană (UE) a dat o lovitură proaspătă ambiţiei Rusiei de a-şi mări exporturile de gaze în Europa după ce a amânat o decizie îndelung aşteptată de Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, prin care acesta urma să livreze o cantitate mult mai mare de gaze prin OPAL, un gazoduct care transportă gaz rusesc în Europa prin Germania, scrie The Wall Street Journal.

Aceasta este a doua oară când Comisia Europeană (CE) amână verdictul cu privire la acest proiect, după ce în martie a luat o decizie asemănătoare. CE a invocat motive tehnice pentru amânarea deciziei.

“Motivul pentru amânare este că anumite aspecte tehnice necesită atenţie şi mai mare”, a spus purtătorul de cuvânt a CE, Sabine Berger.

De asemenea, UE a îngheţat şi discuţiile referitoare la gazoductul South Stream, o conductă strategică pentru exportul gazelor ruşeşti în Europa care va trece pe sub Marea Neagră şi va tranzita Bulgaria.

Gazprom a cerut să fie scutit de la respectarea normelor UE, care împiedică gigantul rus să utilizeze OPAL la 100% din capacitate, Grupul rus argumentează că gazoductul nu este utilizat la capacitate maximă. Rusiei îi este permis să folosească doar 50% din capacitatea acestuia. Normele UE au ca scop prevenirea controlului reţelelor de distribuţie de către companiile care deţin şi segmentul de aprovizionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO