Business Internaţional

UE incepe razboiul cu agentiile de rating

05.05.2010, 23:06 20

Michel Barnier, comisarul european responsabil pentru sectorulserviciilor financiare, a avertizat ca ar putea fi necesara o maistricta reglementare a rolului agentiilor de rating de credit,conform BBC News.

Vorbind in fata comitetului pe probleme economice si monetaredin cadrul Parlamentului European, Barnier a declarat ca a fostsurprins de rapida deteriorare a ratingului Greciei.

Comisarul a aratat ca agentiile au o putere considerabila si dinacest motiv le-a indemnat saptamana trecuta sa actioneze in modresponsabil si sa analizeze impactul actiunilor lor.

Barnier va analiza posibilitatea crearii unei agentii europenecare sa emita ratinguri legate de datoria guvernelor, declarandu-seingrijorat de modul in care a fost abordata criza datoriilor dinGrecia.

Un nou regim pentru agentii, care cere ca acestea sa explicemodul in care sunt luate deciziile privitoare la retrogradarearatingurilor, va intra in vigoare in luna decembrie, iar Barnier adeclarat ca acesta ar putea fi inasprit. "Va fi acesta suficient?Nu stiu. Va trebui sa evaluam situatia foarte rapid", a declaratBarnier. Conform noilor reglementari paneuropene, agentiile derating vor fi nevoite sa se inregistreze pentru prima data si safie mai transparente in ceea ce priveste metodologiile pe care lefolosesc pentru a stabili ratingurile de credit. "Cred ca trebuiesa analizam mai in profunzime impactul pe care ratingurile il auasupra sistemului financiar sau sistemului economic ca intreg", adeclarat comisarul UE.

"Puterea acestor agentii este considerabila, nu numai pentrucompanii, ci si pentru state", a adaugat Barnier.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's aretrogradat ratingul legat de datoria Greciei la nivelul "junk",izoland practic tara de pietele financiare. Cele trei mari agentii,Standard & Poor's, Moody's si Fitch, ocupa o pozitie puternicain centrul sistemului financiar mondial.

Cei care critica agentiile de rating remarca faptul ca acesteasunt atat de puternice, incat evaluarile lor devin profetii care seadeveresc automat.

O decizie de retrogradare de rating poate determina managerii defonduri sa vanda obligatiunile guvernamentale detinute sau sarefuze sa achizitioneze obligatiuni nou emise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO