Business Internaţional

UE intenţionează să reducă importurile de gaze ruseşti cu două treimi în acest an şi va elimina nevoia sa generală de petrol şi gaze ruseşti

UE intenţionează să reducă importurile de gaze...

Autor: Mediafax

08.03.2022, 18:42 1404

Uniunea Europeană îşi va reduce importurile de gaze ruseşti cu două treimi în acest an şi va elimina nevoia sa generală de petrol şi gaze ruseşti "cu mult înainte de 2030", scrie CNN.

Uniunea Europeană şi-a prezentat marţi planurile de eliminare a dependenţei sale de energia rusească.

Într-un comunicat de presă, UE a declarat că intenţionează să elimine dependenţa de gazul rusesc prin "diversificarea aprovizionării cu gaze, prin creşterea importurilor de GNL şi de conducte de la furnizori din afara Rusiei, precum şi prin volume mai mari de producţie şi importuri de biometan şi de hidrogen regenerabil; şi prin reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în casele, clădirile, industria şi sistemul nostru energetic, prin stimularea eficienţei energetice, creşterea energiei regenerabile şi a electrificării şi rezolvarea blocajelor din infrastructură".

Uniunea Europeană importă din Rusia aproximativ 40% din gazele naturale consumate. De asemenea, Rusia furnizează aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că Rusia ar putea întrerupe furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, ca represalii pentru că Scholz a blocat proiectul gazoductului Nord Stream 2.

UE a anunţat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a contracara creşterea preţurilor la energie cu care blocul comunitar se confruntă de câteva luni, exacerbată acum de îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării, inclusiv posibile limite temporare ale preţurilor şi ajutoare de stat pe termen scurt pentru companiile afectate de preţurile ridicate ale energiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: "Trebuie să devenim independenţi de petrolul, cărbunele şi gazele ruseşti. Pur şi simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit. Trebuie să acţionăm acum pentru a atenua impactul creşterii preţurilor la energie, pentru a ne diversifica aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare şi pentru a accelera tranziţia către o energie curată."

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că UE dispune de "cantităţi suficiente de gaz" pentru săptămânile rămase din această iarnă, dar că "trebuie să ne refacem urgent rezervele pentru anul viitor".

"Prin urmare, Comisia va propune ca, până la 1 octombrie, depozitele de gaze din UE să fie umplute până la cel puţin 90%", a adăugat ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO