Business Internaţional

UE investighează oficial McDonald’s, pentru facilităţile fiscale din Luxemburg

UE investighează oficial McDonald’s, pentru...

Autor: Anca Dumitrescu

03.12.2015, 14:47 304

Executivul UE a anunţat că va analiza dacă facilităţile fiscale acordată diviziei din Luxemburg a McDonald’s în 2009 au permis companiei să evite plata impozitului pe profit atât în ducat cât şi în Statele Unite.

Divizia din Luxemburg a McDonald’s, care colectează comisioane de la francizele McDonald’s din Europa şi Rusia, nu a plătit impozit pe profit în Luxemburg din 2009, chiar dacă înregistrează profituri mari, cum ar fi cele de peste 250 de milioane de euro din 2013, potrivit CE.

În luna octombrie, Comisia Europeană a ordonat Olandei să recupereze de la Starbuck taxe neplătite în valoare de 20-30 milioane de euro, iar Luxemburgul trebuie să pretindă Fiat Chrysler Automobiles o sumă similară, întrucât facilităţile fiscale de care au beneficiat cele două companii încalcă legislaţia UE.

Comisia analizează cu atenţie acordurile speciale prin care taxele datorate de companiile multinaţionale sunt reduse în unele cazuri la aproape zero, în condiţiile în care guvernele se confruntă cu un declin al veniturilor.

Investigaţia de un an de zile a Comisiei se referă şi la Apple, producătorul iPhone, şi retailerul online Amazon. Recent, CE a mai lansat o investigaţie privind facilităţile oferite de Belgia unor companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO