• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Business Internaţional

UE îşi va reafirma susţinerea pentru acordul nuclear iranian, înaintea deciziei lui Donald Trump

UE îşi va reafirma susţinerea pentru acordul nuclear iranian, înaintea deciziei lui Donald Trump

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

11.01.2018, 07:20 60

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a convocat o întrunire cu miniştrii de Externe din Iran, Marea Britanie, Franţa şi Germania, pentru a oferi asigurări Teheranului în privinţa angajamentului.

"Obiectivul este să trimitem un mesaj la Washington că Iranul respectă acordul şi că este mai bine să avem o înţelegere nucleară, nu să izolăm Teheranul. Data întâlnirii nu este o coincidenţă ... Este o campanie pe care am desfăşurat-o din luna octombrie", a precizat un diplomat european.

Un purtător de cuvânt al agenţiei iraniene pentru energie atomică a declarat, miercuri, că reinstituirea sancţiunilor de către Statele Unite ar constitui o încălcare a înţelegerii nucleare, adăugând că Iranul are capacitatea de a spori considerabil îmbogăţirea uraniului.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că administraţia Trump ar trebui să decidă vineri în privinţa sancţiunilor asupra exporturilor de petrol ale Iranului.

În octombrie 2017, Donald Trump a anunţat că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând".

Acordul nuclear iranian a fost semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană. Înţelegerea este menită să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, în contrapartidă cu ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: