Business Internaţional

UE si Japonia revolutioneaza energia nucleara

06.05.2005, 20:32 27

Japonia si UE vor semna un angajament in urma caruia Japonia va deveni principala furnizoare de componente pentru un reactor nuclear revolutionar pe teritoriul Frantei, relateaza EU Business.

Reactorul termonuclear experimental (ITER) este proiectat sa genereze mai multa energie decat este produsa in momentul actual, la nivel mondial, din exploatarea puterii solare. Se pare ca ITER va fi amplasat in orasul Cadarache, in sudul Frantei.

SUA si Coreea de Sud au propus Japoniei construirea ITER la Rokkashomura, o localitate aflata la Nord de Oceanul Pacific, in timp ce UE, China si Rusia au sustinut amplasarea reactorului nuclear in Franta. "Speram sa ajungem la un acord in mai sau in iunie; o solutie acceptabila atat pentru Japonia cat si pentru Franta", a declarat Nobutaka Machimura, ministrul de externe al Japoniei, dupa intalnirea cu omologul sau francez, Michel Barnier. "Franta este foarte aproape de a fi aleasa drept locatie preferata pentru ITER, la Cadarache", a declarat presedintele Frantei, Jaques Chirac. Ambitiosul proiect va implica investitii de peste 10 mld. euro si are ca scop sub-stituirea surselor conventionale de energie cu o alternativa ecologica, pe masura ce rezervele mondiale de carbune, petrol si gaze tind sa se epuizeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO