• Leu / EUR4.9419
  • Leu / GBP5.6702
  • Leu / USD4.9805
Business Internaţional

UE va continua cooperarea strânsă cu NATO, dar vrea autonomie decizională în materie de apărare

UE va continua cooperarea strânsă cu NATO, dar vrea autonomie decizională în materie de apărare

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

31.05.2022, 19:18 91

Uniunea Europeană vrea intensificarea programelor de apărare şi securitate, va continua cooperarea strânsă cu Alianţa Nord-Atlantică, dar mizează pe "autonomie decizională", conform concluziilor reuniunii speciale a Consiliului European.

"Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei a generat o modificare majoră a mediului strategic al Uniunii Europene şi a arătat necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice şi mai capabile în materie de securitate şi apărare. În acest nou context, reamintind Declaraţia de la Versailles şi concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2022, Uniunea Europeană va implementa în mod determinat Busola Strategică, îşi va consolida parteneriatele, va intensifica rezistenţa şi va consolida capabilităţile de securitate şi apărare prin investiţii mai multe şi mai bune, concentrându-se pe vulnerabilităţile strategice", arată concluziile summitului de la Bruxelles, vizualizate de agenţia MEDIAFAX.

"Relaţia transatlantică şi cooperarea UE-NATO, prin respectarea deplină a principiilor stabilite prin Tratate şi a celor agreate de Consiliul European, inclusiv a principiilor incluziunii, reciprocităţii şi autonomiei decizionale a Uniunii Europene, sunt elemente centrale pentru securitatea noastră generală. O Uniune Europeană mai puternică şi mai capabilă în domeniul securităţii şi al apărării va contribui pozitiv la securitatea globală şi transatlantică şi este complementară Alianţei Nord-Atlantice, care rămâne baza apărării colective pentru statele membre", subliniază Consiliul European.

De altfel, Uniunea Europeană reafirmă "intenţia de a intensifica susţinerea pentru ordinea mondială bazată pe reguli, având în centru Naţiunile Unite".

Consiliul European cere Consiliului Uniunii Europene să analizeze măsuri de coordonare a achiziţiilor comune pe termen foarte scurt, mai ales în contextul conflictului din Ucraina, să dezvolte programarea strategică în materie de apărare, în coordonare cu NATO, şi să consolideze rezistenţa sectorului tehnologic şi industrial de apărare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9419
Diferență: -0,1051
Ieri: 4.9471
Azi: 4.9805
Diferență: -0,6483
Ieri: 5.0130
Azi: 5.6702
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.6906
Azi: 5.0577
Diferență: -0,2426
Ieri: 5.0700