Business Internaţional

UE vrea să atragă Japonia într-un acord de comerţ liber

UE vrea să atragă Japonia într-un acord de comerţ liber

Autor: Ştefan Stan

02.04.2013, 18:35 369

După lansarea negocierilor cu Statele Unite în vederea creării unei zone de liber schimb, UE doreşte acum un astfel de acord şi cu Japonia, scrie Warsaw Business Journal.

Cumulate, economiile Uniunii Europene şi Japoniei contabilizează aproximativ 30% din economia mondială şi 40% din comerţul global.

“Tratatul pe care îl avem în plan este unul cuprinzător, vizând eliminarea barierelor comerciale, achiziţiile publice şi drepturile de proprietate intelectuală”, a declarat Karel De Gucht, comisarul european pentru comerţ.

Totuşi, se preconizează negocieri lungi şi dificile. Autorităţile japoneze doresc eliminarea taxelor UE la electronice (în prezent de 14%) şi la autoturisme (10%), tarife ce îi pun în dificultate faţă de rivalii din Coreea de Sud, care au deja un acord de liber schimb cu UE.

La rândul ei, Uniunea Europeană doreşte ca Japonia să elimine din obstacolele birocratice care împiedică multe companii europene să intre şi să concureze pe piaţa japoneză. De exemplu, procesul pentru aprobarea medicamentelor şi echipamentului medical este mai strict în Japonia decât standardul internaţional.