Business Internaţional

UE vrea să se folosească de alegerile americane pentru a ieşi învingătoare din războiul lui Trump

UE vrea să se folosească de alegerile americane pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

23.07.2019, 00:04 339

Unii oficiali europeni privesc ameninţările americanilor cu tarife ca pe un efort de a obliga ţările UE să includă agricultura în negocieri.

Uniunea Europeană este renumită pentru ritmul său lent de acţiune, iar acesta ar putea fi ritmul potrivit pentru a combate războaiele comerciale ale preşedintelui american Donald Trump, scrie Bloomberg.

Deşi ameninţarea tarifelor americane împotriva industriei auto europene şi a altor măsuri este foarte prezentă, o linie de gândire în UE este că disponibilitatea lui Trump de a lansa tarife se va diminua cu cât acesta se va apropia de alegerile din 2020. Logica este că preşedintele ar risca proteste din partea alegătorilor americani dacă UE ar răspunde cu contra-tarife care ar ţinti exporturile americane, în special cele de produse agricole. 

În acest moment, armistiţiul dintre EU şi SUA este menţinut de perspectiva unui amplu acord comercial. Propunerea ar viza o prelungire a negocierilor pentru a se ajunge în perioada de campanie când Trump este de aşteptat să fie prea concentrat asupra realegerii sale pentru a amplifica tensiunile cu europenii, potrivit unor oficiali europeni.

Pentru a da impresia că negocierile avansează, UE ar urma să facă concesii limitate cu privire la probleme periferice, cum ar fi alinierea standardelor de reglementare, spun oficialii. Obiectivul principal vizează resetatea relaţiilor transatlantice după alegeri, echivalând practic cu un pariu diplomatic că Trump va pierde.

Propunerea, una dintr-o serie de opţiuni analizate în Europa şi care nu constituie o politică oficială a UE, vine într-o delicată perioadă de tranziţie la vârful puterii UE.

Viitorul preşedinte al Comisiei Europene Ursula von der Leyen semnalizează că nu va renunţa la strategia UE de apărare a propriilor interese comerciale.

Unii oficiali europeni privesc ameninţările americanilor cu tarife ca pe un efort de a obliga ţările UE să includă agricultura în negocieri. Planul UE depinde de măsura în care Trump va simţi că trebuie să-şi menţină alegătorii din statele care se bazează pe agricultură mulţumiţi, chiar în condiţiile în care aceştia resimt din plin efectele conflictului comercial.

Atâta timp cât războiul cu China continuă, se crede că Trump nu va iniţia un nou front cu Europa pentru că impactul negativ ar fi prea sever pentru economia americană şi fermierii regionali, potrivit oficialilor europeni.

În timpul discuţiilor din Washington dintre reprezentanţii europeni şi cei americani, cele două părţi au convenit să „colaboreze pentru a ajunge la tarife zero, bariere non-tarifare zero şi subvenţii zero pe bunurile industriale non-auto“, iar mai apoi au adoptat poziţii diferite în public cu privire la ceea ce se convenise.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO