Business Internaţional

UE: VW a încălcat legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor în 20 de state

UE: VW a încălcat legislaţia din domeniul protecţiei...

Autor: Catalina Apostoiu

06.09.2016, 00:03 426

Comisia Europeană a descoperit că producătorul auto german Volkswagen a încălcat legislaţia din domeniul protecţiei consumatorului în 20 de ţări membre ale Uniunii Europene prin manipularea testelor de emisii nocive, scrie cotidianul german Die Welt, preluat de Reuters.

Potrivit unor surse din CE, comisarul european pe probleme de industrie Elzbieta Bienkowska a invitat în mod repetat VW să ia în considerare despăgubirea voluntară a consumatorilor, însă aceasta nu a primit un răspuns încurajator din partea producătorului, fiind responsa­bilitatea instanţelor naţionale să determine dacă clienţii sunt îndreptăţiţi să primească despăgubiri.

Pentru a se asigura că clienţii VW au parte de un tratament corect, comisarul european pentru justiţie şi consumatori Vera Jourova a scris asociaţiilor de consumatori din UE pentru a colecta informaţii, a declarat  purtătoarea de cuvânt a Comisiei.

„Comisarul se va întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor de la Bruxelles în această săptămână“, a anunţat purtătoarea de cuvânt.

Oficialii VW au refuzat să comenteze.

Jourova împreună cu asociaţii de consumatori încearcă să determine VW să le ofere clienţilor din Europa compensaţii similare celor oferite în SUA.

Până acum, VW a respins cererile de a oferi despăgubiri pentru cele 8,5 milioane de autovehicule afectate din Europa, unde legislaţia diferită de cea a SUA reduce şansele de a câştiga compensaţii.

Jourova a declarat pentru Die Welt că încă analizează feedbackul primit din partea statelor membre. „Pare însă deja clar că VW a încălcat legislaţia din domeniul protectţiei consumatorului în majoritatea statelor membre. De aceea cred că este necesar să ne coordonăm la nivel european“.

Die Welt a citat surse declarând că Jourova se va întâlni cu reprezentanţi ai grupurilor de protectţie a consumatorului în următoarele zile pentru a discuta o strategie de solicitare de compensaţii din partea producătorului german. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO