Business Internaţional

UiPath, startup-ul de 7 miliarde dolari fondat de Daniel Dines, anunţă următorul pas: La începutul anului viitor ne listăm pe bursa americană

UiPath, startup-ul de 7 miliarde dolari fondat de Daniel...

Autor: Dorin Oancea

27.02.2020, 11:47 895

UiPath, producător de software evaluat anul trecut la 7 miliarde de dolari, primul unicorn din România, companie care a lucrat pentru CIA sau marina americană, se pregăteşte să se listeze la bursa americană, anunţă Bloomberg. 

UiPath a beneficiat anul trecut de o rundă de finanţare în valoare de 568 milioane de dolari, care a oferit companiei, cu sediul din New York, evaluarea de mai multe miliarde de dolari. Cofondatorul şi directorul executiv Daniel Dines vede posibilă o creştere şi mai mare, iar listarea la bursă poate avea loc cât mai devreme anul viitor, în funcţie de condiţiile pieţei şi deciziile strategice ce vor fi luate.

Fondată în România în 2005, baza de clienţi UiPath include CIA, US Navy, McDonalds, Duracell şi Swiss Re. Compania a avut anul trecut venituri recurente de 360 ​​de milioane de dolari şi a atras finanţări de la investitori precum Sequoia, CapitalG, Wellington Management, Sands Capital şi alţii.

UiPath produce roboţi software care îndeplinesc sarcini repetitive, care în trecut erau subcontractate în ţări cu niveluri reduse ale salariilor - este vorba de „robotic process automation,” or RPA. Este vorba de prelucrarea cererilor pentru locuri de muncă, pensii sau tratarea datelor studenţilor în universităţi.

UiPath a devenit primul unicorn din România, în 2018, şi concurează cu alţi furnizori de software cum ar fi Blue Prism Group Plc, Kofax şi Automation Anywhere Inc.

„Am văzut o concurenţă crescută, chiar şi Microsoft a spus că va veni cu o soluţie RPA”, a spus Dines. „Aceasta este o validare excelentă pentru industrie.”

O zonă cheie de urmarit este utilizarea produselor UiPath în spitalele care luptă împotriva coronavirusului, pentru a evita întârzierile şi a accelera diagnosticul, spune Dines. "RPA a devenit un sector cu adevărat mare şi consacrat, iar multe companii au în plan să-l implementeze", a spus el.

Un unicorn este o companie de regulă din tehnologie care este evaluată la mai mult de un miliard de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO