Business Internaţional

Ukrainegate: săptămâna care a aruncat America într-un coşmar

Ukrainegate: săptămâna care a aruncat America într-un...

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2019, 20:10 993

America se confruntă cu realitatea unui nou coşmar na­ţional de durată având legătură cu o preşedinţie potenţial coruptă, scrie CNN.

La 45 de ani după Watergate şi la 20 de ani după scandalul izbucnit în jurul lui Bill Clinton, mecanismul punerii sub acu­zare a unui preşedinte american s-a pus din nou în mişcare. Încercarea democraţilor de a demite un preşedinte Donald Trump sfidător va fi probabil şi mai dramatică decât celelalte eforturi de punere sub acuzare a unui preşedinte.

Spre deosebire de imaginea complicată şi confuză a rela­ţiilor cu ruşii, întrebările formulate în cazul anchetei de pune­re sub acuzare a lui Trump sunt clare, un factor ce sporeşte vul­nerabilitatea politică a preşedintelui.

A abuzat Trump de puterea sa folosindu-se de sutele de milioane de dolari sub formă de ajutor militar pentru a pune pre­siune pe o ţară străină pentru a ataca imaginea unui opo­nent politic? S-a angajat mai apoi Casa Albă într-un efort de muşamalizare? După o săptămână de publicare a unor informaţii secrete, de conflict între Trump şi preşedintele Camerei Reprezen­tan­ţilor Nancy Pelosi, revelaţii dramatice, elementele-cheie ale cazului încep să se contureze.

Trump este acuzat de a se fi folosit de ajutor militar de 400 mil. dolari pentru a pune presiune asupra Ucrainei, care lup­tă pentru securitatea sa împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, să-l ancheteze pe potenţialul său oponent în alegerile pre­zidenţiale din 2020 Joe Biden. Preşedintele a părut să creadă că va scăpa basma curată publicând steno­grama unei convorbiri tele­fonice cu preşedintele ucrainean, dar lucrurile s-au înrăutăţit.

Cazul a luat şi mai multă amploare după publicarea raportului unui denunţător pe care Casa Albă a încercat să-l ţină sub tăcere pentru a ţine sub control criza. Persoana încă necunoscută care a redactat raportul acuză preşedintele de ìutilizarea puterii sale pentru a socilita implicarea unei ţări străine în alegerile americane din 2020î.

Ca alt detaliu care va avea implicaţii majore, denunţătorul a acuzat Casa Albă că a încercat să ascundă dovezile privind comportamentul lui Trump. Ulterior, se pare că preşedintele l-a luat direct în vizor pe denunţător cu o sugestie de violenţă.

The New York Times, Washington Post şi agenţia de ştiri Reuters l-au identificat pe denunţător ca fiind un ofiţer CIA, scrie BBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO