Business Internaţional

Ultima luptă a lui Rupert Murdoch: hărţuit de contestatari, unul dintre cei mai bătrâni CEO din lume nu se predă

Ultima luptă a lui Rupert Murdoch: hărţuit de contestatari, unul dintre cei mai bătrâni CEO din lume nu se predă

Autor: Paul Comşa

16.11.2011, 20:00 937

Rupert Murdoch ţine cu dinţii de fotoliul de director executiv al imperiului media News Corp. pe care l-a creat, deşi tot mai multe voci cer o schimbare radicală în mana­gementul grupului ca urmare a scan­dalului legat de violarea intimităţii în Marea Bri­tanie. Luna trecută, mogulul a fost întâm­pinat la intrarea Teatrului Zanuck din Los Angeles, locul unde trebuia să se ţină şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, de un cor de pro­teste şi de numeroase pancarte prin care i se cerea demisia.

"Rupert este la putere de peste 58 de ani. Au trecut 24 de ani de când guvernanţa sa este ca­tas­trofală, iar scandalul pirateriei telefoa­ne­lor este un dezastru. Este timpul pentru cel mai bă­trân director executiv din lume să se retragă", a rezumat situaţia Stephen Mayne, un jurnalist australian care militează pentru drepturile acţio­narilor, citat de CNBC. Deşi înoată împo­triva curentului, Rupert Murdoch se încăpă­ţâ­nează să reziste valului de atacuri care îl lovesc din toate părţile. Asemenea unei vulpi bătrâne, el a supus votului acţionarilor doar hotărârile care-l interesau şi a evitat cu eleganţă dezba­terile legate de demisia sa. Vocile protes­tatarilor nu puteau avea ecou în sala de şedinţe deoarece familia Murdoch, deşi deţine doar 12% din capitalul grupului, controlează 40% din voturi.

"Ni se vorbeşte destul de mult despre performanţele News Corp., care sunt exce­lente", explică unul din acţionarii minoritari, citat de cotidianul francez Les Echos.

Consiliul de administraţie al News Corp. este de mult timp o ţintă a criticilor experţilor în guvernanţă corporativă, care argumentează că acesta nu-şi îndeplineşte corespunzător atri­buţiile de supraveghere a companiei, iar scan­dalul legat de interceptările telefonice "este probabil cel mai vizibil exemplu al eşecului supravegherii de către board", conform Institu­tio­nal Shareholders Services.

Majoritatea acţionarilor susţin că nu erau la curent cu amploarea interceptărilor de tele­foa­ne de la fostul tabloid News of the World (NOW), controlat de grupul media. Anche­tatorii au descoperit că tabloidul a recurs la de­tec­tivi privaţi timp de opt ani pentru a moni­toriza până la 4.000 de persoane, între care politicieni, membri ai familiei regale şi alte celebrităţi, dar şi victime ale atentatelor de la 7 iulie 2005, de la Londra, şi o elevă în vârstă de 13 ani, Milly Dowler, asasinată în 2002.

Deşi cotaţiile News Corp. s-au prăbuşit în august, ele s-au înscris la scurt timp pe un trend as­cen­dent deoarece presa scrisă are un impact tot mai mic asupra cifrei de afaceri de peste 30 mld. dolari a conglomeratului media. Veni­turile ob­ţi­nute din presă reprezintă doar 20% din cifra totală de afaceri şi aproximativ 10% din profi­tu­rile imperiului care se întinde din China până în Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO