Business Internaţional

Ultima megafuziune chinezească este o demonstraţie de putere a Beijingului

Ultima megafuziune chinezească este o demonstraţie de...

Autor: Catalina Apostoiu

31.08.2017, 00:03 1172

Vestea bună: China îşi reduce nu­mărul de întreprinderi de stat, acele uriaşe companii susţinute de guvern ale căror ineficienţe sunt adesea menţio­nate drept bariere în calea creşterii economice.

Vestea rea: China realizează acest lucru numai prin crearea de entităţi susţinute de stat şi mai mari, scrie Wall Street Journal.

Un exemplu eloc­­vent în acest sens: cea mai re­centă megafu­ziune dintre Shenhua Group, cea mai mare companie minieră chineză şi în acelaşi timp un important producător de energie, şi firma de electricitate China Guodian Corp., care are capa­citatea de a genera 226 de gigawaţi de energie, suficientă pentru alimentarea a până la 183 de milioane de locuinţe americane.

Compania rezultată în urma fu­ziunii va avea active de 270 miliarde de dolari. Shenhua are mai mulţi angajaţi decât întreaga industrie a cărbunelui din SUA. Fuziunea dintre Guodian şi Shenhua va da naştere celei mai mari companii de energie din lume.

Producători chinezi de energie ca Guodian au avut de suferit de pe urma intensificării competiţiei în ultimii doi ani după ce guvernul a început libera­lizarea unei părţi a pieţei.

ROE în sector este aşteptat să se prăbuşească la 3,6% în acest an de la 14,4% cu doi ani în urmă, potrivit Credit Suisse.

O reducere a numă­rului de jucă­tori din sector va di­minua problemele permiţând produ­cător­ilor să perceapă preţuri mai mari. Iar autorităţile chinezeşti vor duce probabil mai departe tendinţa de consolidare în industrie.

Integrarea verticală a extracţiei de cărbune şi generării de energie este de asemenea aşteptată să simplifice ope­raţiunile, sporind eficienţa compa­niilor.

Totuşi, parte a problemei derivă în acelaşi timp din planningul centralizat al Chinei.

Producătorii de energie resimt presiunile generate de creşterea puternică a preţurilor cărbunelui de anul trecut în mare măsură din cauza reducerilor de capacitate impuse de Beijing într-un moment inoportun.

Ca cel mai mare producător şi consumator de cărbune, China are nevoie de preţuri stabile la cărbune şi totuşi guvernul său a sporit volatilitatea preţurilor în ultima vreme.

O competiţie diminuată în sectorul energetic în urma creării noului gigant ar putea contribui la reducerea actualei supracapacităţi de pe piaţa chineză a electricităţii pe termen scurt. Pe termen lung, însă, o alocare a capitalului dictată de semnalele pieţei în locul creării de giganţi de stat şi mai mari reprezintă o mai bună cale de reformare pentru China. Din păcate, este puţin probabil ca Beijingul să renunţe la influenţarea pieţei deocamdată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO