Business Internaţional

ULTIMĂ ORĂ. Sesiunea Parlamentului de la Roma pentru votul de încredere al Guvernului Italiei a fost suspendată. Premierul Mario Draghi trebuie să decidă clar ce va face cu mandatul său

ULTIMĂ ORĂ. Sesiunea Parlamentului de la Roma pentru...

Autor: Mediafax

20.07.2022, 17:14 174

Sesiunea Parlamentului italian privind votul de încredere în favoarea Guvernului în exerciţiu a fost suspendată, miercuri după-amiază, în contextul în care premierul demisionar Mario Draghi nu a stabilit clar dacă acceptă cererile de continuare a mandatului, dat fiind că situaţia este dinamică.

Premierul tehnocrat Mario Draghi, a cărui demisie imediată a fost respinsă de preşedintele Sergio Mattarella săptămâna trecută, s-a prezentat miercuri dimineaţă în Parlamentul italian pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate.

"Este necesar un nou pact pentru dezvoltare, un pact concret şi sincer. Întreb partidele dacă sunt pregătite să reconstruiască acest pact. Sunteţi pregătite? Ne aflăm în această sală doar pentru că italienii au cerut acest lucru", a declarat Mario Draghi, potrivit agenţiei ANSA.

Însă, în cursul sesiunii speciale a Parlamentului, formaţiunile politice Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au cerut o remaniere generală a Guvernului, care să fie condus în continuare de Mario Draghi, semnalând că, în caz contrar, sunt necesare alegeri anticipate.

"Senatul va acorda susţinerea pentru acţiunile unui guvern total înnoit, atât la nivel de opţiuni politice, cât şi din punctul de vedere al componenţei", au comunicat senatorii Roberto Calderoli şi Massimiliano Romeo, membri ai partidul Liga, condus de Matteo Salvini.

Imediat după formularea acestei solicitări, Mario Draghi a părăsit aula Parlamentului împreună cu ministrul Apărării, Lorenzo Guerini, membru al Partidului Democrat (centru-stânga), pentru noi consultări. Situaţia politică de la Roma continuă să fie volatilă, astfel că premierul Mario Draghi nu ştie clar dacă mai poate avea o majoritate legitimă, în contextul în care ieşirea din coaliţia de uniune naţională a Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă) pare să fie urmată acum de poziţii oscilante ale altor partide.

În acest context, Elisabetta Casellati, preşedintele Senatului, a dispus suspendarea sesiunii plenare timp de o oră şi jumătate, conform cotidianului Corriere della Sera.

Printre scenarii se numără remanierea guvernamentală cu menţinerea premierului Mario Draghi, numirea altui prim-ministru ori convocarea alegerilor anticipate, cu un guvern interimar care să fie condus în continuare sau nu de Mario Draghi. Decizia îi va aparţine preşedintelui Sergio Mattarella, după ce Mario Draghi va anunţa clar ce intenţie are.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO