Business Internaţional

Pe ultima sută de metri şi după doi ani de discuţii, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord privind Brexitul, finalizând negocierile privind relaţia comercială. ”Tot ce le-a fost promis britanicilor la referendumului din 2016 şi la alegerile de anul trecut a fost îndeplinit prin acest acord”

Pe ultima sută de metri şi după doi ani de discuţii,...

Autor: Ştefan Stan

24.12.2020, 17:04 1853

Marea Britanie a ajuns la un acord comercial cu Uniunea Europeană pentru Brexit, după mai bine de 5 ani de negocieri şi la 5 ani după ce a fost votată ieşirea din Uniunea Europeană.

Potrivit primelor declaraţii din partea guvernului de la Londra, ”tot ce le-a fost promis britanicilor la referendumului din 2016 şi la alegerile de anul trecut a fost îndeplinit prin acest acord”.

Guvernul anunţă că ”a preluat din nou controlul asupra banilor, graniţelor, legilor, comerţului şi apelor”. Potrivit declaraţiei guvernului Boris Johnson, ar fi primul tratat comercial bazat pe zero tarife şi zero restricţii cu UE. ”Este cel mai mare acord bilateral semnat vreodată”

"Acordul garantează că nu mai suntem în sfera de gravitaţie a UE, nu mai avem obligaţii de a aplica reglementările UE, nu mai există niciun rol al Curţii Europene de Justiţie şi toate liniile roşii privind suveranitatea au fost atinse. Înseamnă că vom avea independenţă totală la nivel politic şi economic de la 1 ianuarie 2021", precizează Guvernul de la Londra, conform BBC News.

"Sistemul de imigraţie pe bază de punctaj ne va oferi control total asupra oricărei persoane care intră în Marea Britanie, iar libertatea de circulaţie se va încheia", subliniază Guvernul Boris Johnson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO