Business Internaţional

Ultimele zile la putere ale dictatorului libian Muammar Gadhafi

Ultimele zile la putere ale dictatorului libian Muammar Gadhafi

Autor: Livadariu Andreea

28.02.2011, 23:55 42

Dictatorul libian Muammar Gadhafi ţine cu dinţii de putere, dareste încolţit din toate părţile: opoziţia se pregăteşte să ia cuasalt capitala Tripoli, singurul oraş important rămas încă înmâinile sale, ONU l-a izolat complet impunând sancţiuni financiareşi comerciale, exporturile de petrol sunt controlate de rebeli, iarliderii din întreaga lume, chiar şi premierul italian SilvioBerlusconi, un apropiat al acestuia, îi cer să plece.

"Putem spune că zilele lui Gadhafi sunt numărate «pe calenaturală» pentru că aşa se întâmplă cu orice dictator. Poate evorba de zile, săptămâni, dar nu mai mult", este de părere MariusCristian Neacşu, profesor de geostrategie în cadrul Academiei deStudii Economice din Bucureşti.

Deşi în primele zile ale revoltelor din Libia politicienii auevitat să prezinte o poziţie clară faţă de regimul Gadhafi pentrua-şi putea evacua cetăţenii, la sfârşitul săptămânii trecute ceimai influenţi lideri din lume, preşedintele american Barack Obama,cel francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel şipremierul italian Silvio Berlusconi, i-au cerut la unisondictatorului să oprească violenţele şi să cedeze puterea.

Într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Angela Merkel,preşedintele Statelor Unite a spus că "în momentul în care singuramodalitate a unui lider de a se menţine la putere este violenţaexercitată împotriva propriului popor, atunci acesta şi-a pierdutlegitimitatea şi cel mai bun lucru pe care îl poate face pentruţara sa este să plece." "Gadhafi trebuie să plece", a declarat şiSarkozy.

Silvio Berlusconi, cel mai apropiat aliat din Europa alliderului libian, s-a dezis de acesta spunând că utilizarea forţeimilitare pentru reprimarea protestatarilor este "inacceptabilă".Poziţia Italiei, principalul partener comercial al Libiei şi unadintre destinaţiile favorite de investiţii ale fondului suveran alacestei ţări, arată că Gadhafi nu mai beneficiază de niciun fel despijin la nivel internaţional, nici măcar din partea celor maivechi prieteni. "Am semnat un tratat de prietenie cu Libia, darcând omologul nu mai există, în cazul de faţă statul libian,tratatul nu îşi mai produce efectele", a spus ministrul italian deexterne Franco Frattini.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ahotărât printr-un vot unanim instaurarea embargoului privindvânzarea de arme către Libia, sancţiuni economice, precum şiînaintarea unei sesizări către Curtea Internaţională de Justiţie,Gadhafi fiind acuzat de crime împotriva umanităţii. Totodată, NATOurmează să hotărască asupra instaurării unor restricţii de zborasupra spaţiului aerian libian.

"Comunitatea internaţională nu şi-a făcut simţită prezenţa decâtprin sancţiuni. Nu cred că acestea sunt cauzele principale care vorduce la înlăturarea lui Gadhafi. Trebuie să avem în vedere vârstaînaintată, dar nu în ultimul rând faptul că orice dictator care apierdut susţinerea armatei a pierdut şi privilegiile puterii", maispune Neacşu

Exporturile de petrol din estul ţării au fost reluate după osăptămână de blocaj, primul transport cu 700.000 de barili depetrol din regiunea ocupată de opoziţie fiind trimis la sfârşitulsăptămânii trecute, semn că decizii importante au ieşit din sferade decizie a liderului autoritar. Măsura are scopul doar de a calmapieţele dependente de petrol, deoarece banii din exporturi ajungtot în conturile lui Gadhafi şi ale apropiaţilor săi.

Muammar Gadhafi, care mai deţine controlul doar asupra capitaleiTripoli, şi-a chemat susţinătorii la luptă, anunţând accesul liberla arme.

"Este un strigăt de disperare. Mercenarii şi trupele specialedespre care se vorbeşte că i-ar servi liderului libian în luptaîmpotriva opozanţilor sunt «tigrii de carton». În mod similar,Saddam Hussein promitea o baie de sânge împotriva americanilor. Lafel ca dictatorul irakian, Gadhafi va muri în nebunia lui, pentrucă după o perioadă în care te obişnuieşti cu privilegiile teînchizi într-o lume a ta", a mai spus Marius Cristian Neacşu.

"Libia riscă să ajungă ca Somalia"

Saifal-Islam Gadhafi (foto), fiul dictatorului Muammar Gadhafi, aavertizat că Libia "riscă să ajungă precum Somalia", în cazul încare demonstraţiile manevrate de "terorişti" împotriva guvernuluitatălui său nu încetează, scrie Bloomberg.

Ţara poate avea o nouă constituţie şi printr-o restauraţiepacifistă, a mai spus fiul lui Gadhafi, motivând că protestatarii"nu sunt persoane care vor democraţie, libertate, o constituţie, cisunt terorişti". Despre opozanţii care au ocupat regiunea de est,Saif al-Islam a mai spus că "un număr mic de insurgenţi islamişti"luptă împotriva regimului şi forţează prin ameninţări oficiali -precum ministrul de interne - să defecteze. Negând aducereatrupelor de mercenari africani pentru a lupta cu protestatarii,acesta a mai spus că trei sferturi din ţară "trăiesc în pace".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO