Business Internaţional

Ultimul mister al finantelor: unde dispar incasarile bugetare?

28.07.2003, 00:00 14

Explozia deficitelor federale din Statele Unite a iscat incriminari virulente in randul politicienilor cu privire la cine este vinovat de aceasta situatie, iar la Washington, deficitul prognozat de Casa Alba pentru anul acesta - de 455 de miliarde de dolari - a scos la iveala un mister de nepatruns: "Unde sunt veniturile din impozite?"
"Nimeni nu stie", a spus Douglas Holz-Eakin, director al biroului bugetar al Congresului citat de cotiodianul Washington Post. "Daca nu vom raspunde la aceasta intrebare inseama sa ne recunoastem ignoranta", a adaugat el.
Veniturile fiscale atrase la Washington au scazut pentru trei ani consecutivi, un fenomen nemaintalnit de la Marea Depresiune din anii '30. Dar, spre deosebire de aceal caz economia americana este in ascensiune acum, chiar daca intr-un ritm destul de mic.
Pana pe 30 iunie, cand s-au incheiat primele noua luni din exercitiul fiscal american, incasarile bugetare din impozitele pe venitul persoanelor fizice au ajuns la 605 miliarde de dolari, in scadere cu 39 de miliarde de dolari fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, au aratat datele publicate de Trezoreria americana.  Veniturile din taxele pe profiturile companiilor au scazut si ele de la 116 miliarde de dolari la 98 de miliarde de dolari.
Cresterea economica lenta si masurile de reduceri de taxe sunt cu siguranta doua dintre cauzele cele mai importante, spun expertii bugetari. Pe de alta aprte, nici un factor nu poate explica in totalitate scaderea incasarilor fiscale cu 269 de miliarde de dolari, din 2000 pana in prezent.
"Adevarul este ca trezoreria nu stie ce se intampla si de ce incasarile sunt tot mai mici", a spus Dan L. Crippen, un fost membru al Congresului amrican.
Dupa introducerea celor trei programe de relaxare fiscala, incepand cu 2001, prognozele pentru veniturile bugetare au inceput sa scada constant si previziunile sa fie ajustate periodic.
In numai sase luni, Casa Alba si-a modficat previziunile cu privire la incasarle bugetare pe anul curent cu 80 de miliarde de dolari, in scadere. Pentru anul fiscal 2004 previziunile au fost reduse deja cu 125 de miliarde de dolari.
"Previziunile federale pentru veniturile fiscale sunt bune numai pentru ziua urmatoare", a spus Stan E. Collender, expert al companiei Fleishman-Hillard Inc. "Orice previziune pe termen mai lung nu este decat o banuiala", mai spune el.
Economstii de la Casa Alba nu si-au prezentat niciodata scuze in public pentru previziunile lor nerealiste, si nici alti economisti independenti.  In definitiv, au argumentet ei, previziunile administratiei nu au fost cu nimic mai slabe decat cele ale Congresului sau ale economistilor din sectorul privat.
Dupa ce febra speculativa a anilor '90 s-a stins si dupa ce economia a intrat in recesiune, in 2001, si-au facut aparitia si primele ajustari bugetare. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO