Business Internaţional

Ultimul om care a încercat să schimbe Rusia a căzut: Vladimir Mau, unul dintre cei mai importanţi economişti ai ţării, a fost arestat. Cum a intrat în vizorul Kremlinului şi încotro se îndreaptă ţara lui Putin acum

Ultimul om care a încercat să schimbe Rusia a căzut:...

Autor: Iulian Tenchiu

09.07.2022, 08:42 936

Economistul rus Vladimir Mau a fost reales săptămâna trecută să facă parte din consiliul de administraţie al gigantului rusesc Gazprom. Acest succes părea să sugereze la o primă privire că oficialul se află încă în graţiile Kremlinului, însă totul a fost doar o iluzie, scrie Finacial Times.

Pe 30 iunie poliţia l-a arestat pe economistul rus sub acuzaţia de fraudă la nivel înalt, aceasta fiind versiunea oficială prezentată de autorităţi.

Economistul a negat orice acuzaţie şi se află în arest la domiciliu. Vladimir Mau nu se numără printre cei ce s-au ridicat împotriva regimului, iar la invazia Ucrainei, economistul care a fost şi rector în cadrul celei mai mari universităţi din Rusia – RANEPA – semnase o scrisoare deschisă venită din partea a 260 de centre universitare pentru ralierea „în jurul preşedintelui Putin”.

Totuşi, ceea ce a atras atenţia Kremlinului au fost încercările economistului de  a schimba sistemul din interior. Un program special din cadrul RANEPA, care a fost atent supravegheat de Kremlin, a creat peste 40 de guvernatori regionali ghidaţi de liberalism.

Arestarea lui Mau este un semnal care transmite că nici critica constructivă făcută cu uşile închise nu mai este înghiţită de Kremlin.

„Această acţiune arată cât de nemilos e regimul. Mau a avut o relaţie bună cu Putin, însă asta n-a însemnat nimic în final”, a declarat Kiril Rogov, politog rus.

Marea parte a elitei tehnocrate a Rusiei sunt anti-război în privat, dar se feresc să-şi asume această atitudine în public. Cei mai mulţi din această sferă au preferat ca forma de protest să-şi părăsească discret locurile de muncă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO