Business Internaţional

În umbra înspăimântătorului cuvânt care începe cu „r“: companiile americane sunt pe punctul de a fi lovite de o recesiune a profiturilor, iar anii de exuberanţă ai celor germane au apus. Recesiunea economică pândeşte şi în zona euro şi în Marea Britanie

În umbra înspăimântătorului cuvânt care începe cu...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2019, 20:59 1530

♦ În zona euro, producţia industrială este pe o traiectorie descendentă încă de la începutul anului trecut ♦ Companiile ale căror acţiuni compun indicele bursier S&P 500 este de aşteptat să raporteze o scădere a profiturilor de 2,8% pentru al doilea trimestru.

Când BASF, cea mai mare companie din industria chimică a lumii, îşi reduce drastic estimările de profit, ea trimite semnale de alarmă pentru întreaga economie germană. Vremurile de exuberanţă ale marilor firme germane au apus. Investitorii consideră că o recesiune în principala economie europeană este iminentă.

S-au dus şi vremurile bune ale sectorului corporate american, unde este aşteptată prima recesiune a profiturilor din ultimii trei ani. În Marea Britanie, până la Brexit a doua economie ca mărime din Uniunea Europeană, riscul de recesiune a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2007. În zona euro, analiştii spun că misterioasa cerere continuă pentru locuri de muncă în fabrici s-ar putea să fie singurul lucru care fereşte economia de o recesiune.

Un avertisment sever de profit din partea BASF a venit în urmă cu o săptămână. BASF nu este ca oricare altă companie, scrie Deutsche Welle. Are 122.000 de angajaţi peste tot în lume. Dacă un astfel de colos îşi reduce estimările de profit pentru actualul an fiscal atât de drastic (cu 30%), ar trebui să sune semnalele de alarmă peste tot. O astfel de companie are o vastă reţea internaţională, lucrează în numeroase industrii cu numeroşi parteneri şi clienţi. De aceea, companii ca BASF sunt primele care simt când ceva este în neregulă cu economia. Spre exemplu, industria auto îşi comandă o bună parte din vopsele şi plastic de la BASF. Iar probleme de producţie în industria auto au frânat puternic creşterea economiei germane în ultimele trimestre. Rol de frână au şi incertitudinile şi barierele comerciale create de preşedintele SUA Donald Trump şi conflictul comercial dintre SUA şi China. Dacă este ceva ce companiile se tem mai mult decât de fisc este incertitudinea.

Veşti rele din economia germană vin practic în fiecare zi. Comenzile pentru industrie scad în­continuu. Moralul companiilor se îndreaptă verti­ginos către pesimism. Un indicator al aşteptărilor investitorilor realizat de Sentix arată că o recesiune în Germania este inevitabilă. Indicatorul actualelor condiţii şi al aşteptărilor arată cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Institutul pentru Cercetare Economică din München, care ia regulat pulsul companiilor, a avertizat că producţia industrială pentru export este deja în recesiune. Economia germană este puternic orientată spre export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO