Business Internaţional

Un aeroport din Moscova depozitează în secret o sumă colosală de bani trimisă în urmă cu 6 ani de un iranian – presa rusă

Un aeroport din Moscova depozitează în secret o sumă...

Autor: Octavian Calei

27.09.2013, 13:16 3244

Un tabloid rus susţine că aeroportul Sheremetyevo din Moscova ascunde un secret bizar, scrie Business Insider.

Moskovsky Komsomolets (MK) scrie că din 2007 în aeroport se află 20 de miliarde de euro pe care nimeni nu a venit să-i revendice. Tabloidul relatează că un om pe nume Farzin Koroorian Motlagh a trimis banii din Frankfurt însă nu a venit până acum să îi colecteze.

Situaţia este neobişnuită pentru că banii au rămas în custodia aeroportului, suma neputând fi revendicată de către autorităţile ruseşti, nici înmânată altei persoane decât lui Motlagh, potrivit legislaţiei.

Banii sunt depozitaţi în 200 de paleţi a câte 100 de milioane de euro, fiecare cântărind în jur de o tonă. Greutatea totală a celor 20 de miliarde de euro este de 200 de tone.

Misterul provenienţei banilor este legat de identitatea lui Motlagh. Un paşaport scanat publicat de MK arată că Farzin Koroorian Motlagh este cetăţean iranian. El ar fi angajat al Băncii Centrale din Emiratele Arabe Unite. Pe pagina personală de Facebook scrie că iranianul locuieşte în Teheran. Un articol al unui site de ştiri iranian menţionează numele lui Motlagh în legătură cu o fraudă de milioane de euro în Emiratele Arabe Unite iar tabloidul rus sugerează că banii ar putea proveni din averea ascunsă a lui Saddam Hussein.

Un ofiţer de relaţii cu presa al aeroportului a declarat pentru agenţia de presă Ria Novosti că povestea este „o aiureală”. Totuşi, 20 de miliarde de euro este o sumă foarte mare, comparabilă cu PIB-ul unor ţări precum Estonia, Cipru, Afganistan sau Nepal sau aproape cât fondurile europene structurale şi de coeziune alocate României pentru perioada 2007-2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO