Business Internaţional

Un agent de securitate de la o centrală nucleară belgiană, ucis; cartela de acces, dispărută

Un agent de securitate de la o centrală nucleară belgiană, ucis; cartela de acces, dispărută

Autor: Roxana Maciuca

26.03.2016, 12:18 5043

Agentul de securitate a ieşit să-şi plimbe câinele, joi seară, când a fost împuşcat mortal, relatează La Derniere Heure. În plus, cartela sa de acces în centrala nucleară la care lucra a fost furată, în contextul în care s-a lansat teoria că teroriştii ar fi plănuit să bombardeze iniţial centrale nucleare din Belgia.

Imediat au fost luate măsurile necesare pentru dezactivarea cartelei de acces, care ar fi putut fi mobilul crimei, lansează ipoteza publicaţia belgiană.

Potrivit unor informaţii obţinute de La Derniere Heure şi prezentate pe 17 februarie, directorul programului de cercetare şi dezvoltare nucleară din Belgia ar fi fost spionat de celula teroristă care ar fi comis atentatele de la Paris de anul trecut şi pe cele de la Bruxelles de marţi.

Dar ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, nu ar fi considerat necesar să ridice nivelul de alertă din jurul centralelor nucleare, acuză publicaţia.

Abia peste două săptămâni, comitetul ministerial de securitate a aprobat trimiterea a 140 de militari pentru a întări securitatea din jurul centralelor Doel şi Tihange, dar şi din jurul instalaţiilor nucleare din Mol, Dessel şi Fleurus.

Vineri, agenţia de reglementare a activităţilor nucleare din Belgia a retras ecusoanele de acces unor membri ai personalului şi le-a interzis altora accesul în instalaţii nucleare, din cauza unor îngrijorări cu privire la faptul că centralele nucleare ar putea fi ţinta unor extremişti, relata AP.

Purtătoarea de cuvânt a agenţii a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora 11 angajaţi de la centrala nucleară Tihange au rămas fără ecusoane săptămâna aceasta.

AFACERI DE LA ZERO