Business Internaţional

Un aisberg uriaş, cântărind un miliard de tone, s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii

Un aisberg uriaş, cântărind un miliard de tone, s-a...

Autor: Departamentul Cultură Life

12.07.2017, 16:45 5026

Un aisberg uriaş, cântărind un miliard de tone, cu o suprafaţă de 4 ori mai mare ca mărimea oraşului Londra, s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii, informează BBC. Aisbergul ar putea reprezenta un pericol pentru navele din zonă.

Aisbergul atârna de un „fir” de gheaţă doar 5 km. Date transmise prin satelit au surprins momentul desprinderii bucăţii uriaşe de gheaţă, ce s-a petrecut în regiunea calotei de gheaţă Larsen C.

Cercetătorii se aşteptau la acest fenomen. Oamenii de ştiinţă au urmărit dezvoltarea crevasei din calota Larsen C pentru mai bine de un deceniu. Din 2014, desprinderea blocului de gheaţă de calota Antarcticii a început să se propage la un nivel mult mai accelerat. Aisbergul are o grosime de peste 200 de metri, cercetătorii sugerând că acesta nu se va deplasa pe o distanţă mare într-un timp scurt, însă va trebui monitorizat cu atenţie.

ATENŢIE! Începe ”urgia”: Cod portocaliu de vijelii şi grindină.

Declaraţie şoc a lui Erdogan la numai câteva zile după summitul G20

O echipă de români a creat softul primului magazin complet autonom din lume. Daniel Ilinca, Cornerstone Technologies: „Bucureştiul a devenit un hub în tehnologie, nu avem de ce să plecăm în America.“

Promoţie masivă a Ryanair: 250.000 de bilete pe 900 de rute, cu 9,99 euro

,,Anticipam acest eveniment de câteva luni şi am fost surpinşi că a durat atât de mult să se desprindă având în vedere că era susţinută doar de 5 kilometri de gheaţă în ultima perioadă. Vom continua să monitorizăm impactul pe care dezintegrarea îl va avea asupra calotei Larsen C, dar şi modul în care va evolua aisbergul,'' declară profesorul Adrian Luckman, din cadrul Universităţii Swansea.

Calota de gheaţă Larsen C ice s-a micşorat astfel cu aproximativ 10% din suprafaţa sa. Din cauza mărimii uriaşe, aisbergul ar putea crea probleme pentru traficul maritim. Acesta va pluti pe apă deşi va reprezenta o cantitate neglijabilă pentru nivelul mării la momentul topirii.

Cu toate acestea, dacă gheţarii ţinuţi în frâu de calota Larsen C se vor deplasa în Oceanul Antarctic, acest lucru ar putea duce la ridicarea nivelului nivelului oceanelor cu 10 cm.

Aisbergul, ce va fi denumit probabil 'A68', se numără printre cele mai mari 10 aisberguri din istorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO