Business Internaţional

Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa între Pământ şi Lună

Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa între...

Autor: Andreea Tobias

25.03.2023, 09:33 60

Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa sâmbătă, în condiţii de siguranţă, între Pământ şi Lună, un eveniment care se întâmplă o dată la un deceniu şi care va fi folosit ca exerciţiu de antrenament pentru eforturile de apărare a planetei, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.

Se estimează că asteroidul, numit 2023 DZ2, are o lăţime cuprinsă între 40 şi 70 de metri, aproximativ cât Parthenonul, şi este suficient de mare pentru a distruge un oraş mare dacă ar lovi planeta, scrie AFP.

Sâmbătă, la ora 19:49 GMT, se va apropia la o treime din distanţa dintre Pământ şi Lună, a declarat Richard Moissl, şeful biroului de apărare planetară al ESA.

Deşi este "foarte aproape", nu există motive de îngrijorare, a declarat el pentru AFP.

Asteroizii mici trec zilnic pe lângă noi, dar unul de această mărime care se apropie atât de mult de Pământ se întâmplă doar o dată la 10 ani, a adăugat el.

Asteroidul va trece la 175.000 de kilometri de Pământ, cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Luna se află la o distanţă de aproximativ 385.000 de kilometri.

Un observator din La Palma, una dintre Insulele Canare din Spania, a observat pentru prima dată asteroidul pe 27 februarie.

Săptămâna trecută, Reţeaua Internaţională de Avertizare a Asteroizilor, aprobată de ONU, a decis că va profita de această ocazie, realizând o "caracterizare rapidă" a 2023 DZ2, a declarat Moissl. Asta înseamnă că astronomii din întreaga lume vor analiza asteroidul cu o serie de instrumente precum spectrometre şi radare.

Scopul este de a descoperi cât de multe putem afla despre un astfel de asteroid în doar o săptămână, a spus Moissl. De asemenea, va servi ca antrenament pentru modul în care reţeaua "ar reacţiona la o ameninţare" care s-ar putea îndrepta spre noi în viitor, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO