Business Internaţional

Un avion de luptă american a doborât un avion militar sirian în provincia Raqqa, din nordul Siriei

Un avion de luptă american a doborât un avion militar...

Autor: Andrei Ionascu

19.06.2017, 10:39 286

Potrivit armatei siriene, avionul a fost doborât în apropierea oraşului Rasafah, în timp ce efectua o misiune împotriva militanţilor Stat Islamic. Pilotul a fost dat dispărut.

"Acest atac flagrant este o încercare de subminare a eforturilor armatei ca singura forţă eficientă capabilă, alături de aliaţii săi, să combată terorismul pe teritoriul său. Acest incident vine într-un moment în care armata siriană şi aliaţii săi au făcut progrese evidente în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic", se arată într-un comunicat al autorităţilor de la Damasc.

De cealaltă parte, Comandamentul Central al SUA a precizat că avionul sirian a fost doborât "ca măsura de apărare colectivă a forţelor partenere ale Coaliţiei", identificate drept Forţele Democratice Siriene (SDF) din apropierea oraşului Tabqah, aflat în provincia Raqqa.

"Un avion sirian de tip SU-22 a aruncat bombe în apropierea combatanţilor susţinuţi de coaliţie, la sud de Raqqa, iar aparatul a fost imediat doborât de un avion american F/A-18E Super Hornet. Înainte de a doborî aeronava, coaliţia a contactat telefonic omologii ruşi şi pentru a-i informa şi pentru a opri schimbul de focuri. Coaliţia nu urmăreşte să lupte împotriva regimului sirian sau împotriva forţelor Rusiei, dar nu va ezita să se apere în faţa oricărei ameninţări", este comunicatul SUA.

Coaliţia condusă de SUA în Siria a extins în ultimele săptămâni operaţiunile de bombardament aerian în nordul Siriei şi în provincia Raqqa. Forţele siriene susţinute de SUA au înconjurat oraşul Raqqa şi au capturat mai multe districte ale militanţilor Stat Islamic.

Armata regimului de la Damasc încearcă să preia teritorii după retragerea militanţilor Stat Islamic din estul oraşului Alep şi din provincia Raqqa, recuperând câteva câmpuri petroliere şi sate aflate sub controlul militanţilor timp de aproape trei ani.

Peste 320.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începerea conflictului civil din Siria, în anul 2011. Oraşul sirian Raqqa este considerat drept principalul bastion al reţelei teroriste Stat Islamic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO