Business Internaţional

​Un bijutier de origine română şi-a construit un imperiu al pietrelor preţioase. În 2015 el a uimit lumea cu bijuteriile sale scumpe

Laurence Graff

Laurence Graff

Autor: Alina-Elena Vasiliu

31.12.2015, 18:11 2320

Laurence Graff scormoneşte de ani întregi minele din Botswana, având certitudinea că acolo există diamante preţioase cărora mulţi nu le văd potenţialul. Şi într-adevăr, munca lui nu rămâne fără ecou în peisajul bijuteriilor apreciate în întreaga lume.

Conducător al imperiului “Graff Diamonds”, Laurence Graff este recunoscut pentru vânzarea la preţuri astronomice a bijuteriilor sale de mai bine de cinci decenii, iar recent a stabilit recordul de a fi vândut cel mai scump diamant din lume la o licitaţie, conform Sotheby. Graff a primit 48,5 milioane de dolari pentru diamantul “Blue Moon”, de 12 carate. Bijuteria a fost cumpărată de miliardarul Joseph Lau, din Hong Kong, care a denumit-o “Blue Moon of Josephine”, în cinstea fiicei sale.

Ajuns la aproape 80 de ani, cu o avere estimată la cinci miliarde de dolari, “regele diamantelor” spune că încă mai are energie pentru a face afaceri. “Mă simt ca şi cum aş avea 30 de ani şi sunt gata să mă implic în afaceri din nou şi din nou. Urmăresc să fiu cel mai bun. Trebuie să fiu cel mai bun – n-am renunţat niciodată la această pasiune”, mărturiseşte Laurence Graff, citat de “Fine Time”.

La 24 de ani el a avut curajul de a-şi deschide primul magazin în Hatton Garden, bastionul bijutierilor londonezi încă din vremurile medievale, iar astăzi deţine nu mai puţin de 55 de magazine şi puncte de vânzare în toată lumea. În 2016 “regale diamantelor” vrea să-şI extindă “imperiul” la 60 de magazine. De altfel, la începutul anului 2016 el îşI va deschide primul magazin din Paris, în Piaţa Vendôme, tărâmul bijuteriilor de calitate.

Prin compania sa, Laurence Graff a pus bazele unui nou model de afaceri – “mine to market”, care a adus laolaltă sectoarele disparate ale lanţului fragmentat de aprovizionare din domeniul diamantelor, facilitând colaborarea dintre mineri, şlefuitori, comercianţi şi artiştii care dau bijuteriilor ultimul retuş.

Începuturile sale sunt legate de forfota tranzacţionărilor în piaţa Whitechapel’s Hassel Street, în Londra, etapă care a continuat cu ucenicia la Hatton Garden, renumit pentru tranzacţiile cu diamante din Marea Britanie. După trei luni petrecute acolo, i s-a spus că nu va reuşi niciodată în domeniul afacerilor cu bijuterii. Viitorul miliardar nu s-a lăsat descurajat. El a devenit mai degrabă autodidact şi a învăţat de unul singur ce face un diamant să arate impecabil.

Graff este cel care a introdus pe piaţă diamantele roz şi galbene, prea puţin apreciate în anii ’70-’80. “The Golden Empress” – un specimen deosebit de diamante galbene – a devenit specialitatea Graff, astfel că, între 1980 şi 1990, clienţii le numeau “diamante Graff”. Magnatul a reşlefuit unele dintre cele mai valoroase diamante din lume, printre care diamantul albastru “Wittelsbach-Graff” şI cel denumit “Graff Pink”, pentru care a plătit suma-record de 46,2 milioane de dolari în 2010 şi căruia i-a schimbat culoarea şi claritatea până l-a adus la perfecţiune.

“Odată cu trecerea anilor, cred că m-am consolidat, am căpătat nervi de oţel, dar şi o uriaşă încredere, pentru că am ştiut că trebuie să mă bazez pe mine însumi, să am grijă de mine. Nu mă tem de nimic. Anii tinereţii m-au educat în sensul supravieţuirii şi al siguranţei”, povesteşte Laurence Graff.

În 2008, prin SAFDICO (South African Diamond Corporation), Graff a cumpărat terenuri în Botswana, unde a construit Diamond Technology Park, prevăzând importanţa acestei ţări africane în industria diamantelor.

 “Graff Diamonds” are astăzi o cotă de 15% în compania Gem Diamonds (care deţine 70% din mina de diamante Letseng din Lesotho, cea mai avansată din lume, faimoasă pentru producerea pietrelor mari albe de cea mai bună calitate) şi vinde diamante în scopul utilizării în modă, al comercializării şi al procesării, activităţi care se desfăşoară în acelaşi sediu din Londra.

În prezent, compania lucrează la o “trilogie de diamante istorice” pe care le-a achiziţionat în ultimul an: un diamant de 269ct, din Lucara Karowe, Botswana, şi două din mina Letseng – unul de 314ct , celălalt de 357ct.

Graff confirmă, astfel, statutul de “Rege al diamantelor”, bijuteriile sale fiind purtate de personalităţi precum Elizabeth Taylor, sultanul din Brunei, Donald Trump, Oprah Winfrey şi Larry Ellison. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO