Business Internaţional

Un Brexit fără acord va aduce şi mai multă durere economiei britanice deja slăbite

Un Brexit fără acord va aduce şi mai multă durere...

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2019, 00:04 542

Creşterea anuală a productivităţii s-a situat în medie la aproximativ 0,5% de la criza financiară faţă de peste 2% anterior, iar recent a înregistrat scăderi.

Marea Britanie tocmai s-a apropiat şi mai mult de un Brexit fără acord care ar putea da o nouă lovitură unei economii deja aflate sub presiune din cauza nesiguranţei interne şi încetinirii economiei mondiale, scrie Bloomberg.

Companiile au făcut constant lobby pentru o perioadă de tranziţie când ţara va părăsi Uniunea Europeană, dar premierul Boris Johnson pur şi simplu le-a ignorat cererile în decizia de a suspenda parlamentul înainte de a scoate ţara din bloc pe 31 octombrie.

Comunitatea de business a reacţionat prompt, avertizând că un haos politic accentuat va apăsa greu asupra unei ţări aflate deja în pragul recesiunii.

Iată cum arată economia cu două luni înainte de Brexit.

Economia s-a contractat în T2, deşi scăderea s-a datorat în mare parte acţiunilor de stocare de bunuri înregistrate la începutul anului. Este dificil de stabilit în ce măsură declinul a fost provocat de o încetinire naturală, o cerere mondială mai slabă şi Brexit. Economia este de aşteptat să-şi revină în acest trimestru, însă o ieşire haotică din UE va duce la un declin mai serios. O zonă a economiei care a fost clar afectată de nesiguranţa legată de Brexit este cea a investiţiilor. Acestea au scăzut patru trimestre consecutive, fiind cu 1,6% mai mici anual în T2. Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney spune că un acord Brexit va elibera o parte din cheltuielile amânate. BOE se aşteaptă ca investiţiile să scadă cu 2% în acest an şi cu încă 1,5% în 2020.

Lira sterlină mai slabă a contribui la creşterea preţurilor acţiunilor companiilor cu expunere internaşională din FTSE 100, deşi nu a adus un boom al exporturilor. Aceasta a atras de asemenea cumpărători străini în sectorul corporate. Deşi unii susţin că acest lucru arată că Marea Britanie rămâne o destinaţie atractivă pentru investiţii, evoluţia monedei nu poate fi ignorată. Lira sterlină a pierdut 18% de la referendum. Numărul de achiziţii externe ale companiilor britanice a crescut la nivel mai ridicat nivel din cel puţin 15 ani în 2018.

Piaţa muncii are o evoluţie bună, însă şi aici există unele semne de nervozitate legată de Brexit, ultimele date indicând că numărul de poziţii vacante a atins cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2018.

Performanţa slabă a productivităţii din Marea Britanie pare să se menţină. Creşterea anuală a productivităţii s-a situat în medie la aproximativ 0,5% de la criza financiară faţă de peste 2% anterior, iar recent a înregistrat scăderi. Brexitul ar putea complica situaţia.

Decizia premierului britanic de a suspenda parlamentul pentru ca membrii acestuia să nu poată încerca să blocheze un Brexit fără acord a fost dur criticată de politicieni, inclusiv din partidul conservator al acestuia. Aceasta a generat de asemenea proteste în întreaga ţară şi o petiţie care a atras peste un milion de semnături în mai puţin de 24 de ore, scrie Financial Times.

Regina Marii Britanii a aprobat cererea de suspendare a Parlamentului din cea de-a doua săptămână a lunii septembrie până pe 14 octombrie. Un summit UE este programat pe 17-18 octombrie.

Jacob Rees-Mogg, lider al Camerei Comunelor, a respins criticile „false“ aduse controversatului plan al lui Johnson de a suspenda parlamentul, spunând că acestea vin din partea unor persoane care nu vor ca Marea Britanie să părăsească UE.

Johnson la rândul său spune că suspendarea Parlamentului nu este menită să forţeze un Brexit fără acord, ci pentru a da mai multă putere Marii Britanii în căutarea unui acord nou, mai acceptabil de ieşire din UE la următorul summit al liderilor blocului din 17 octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO