• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Business Internaţional

Un consilier american spune că actuala criză a gazelor este o problemă de viaţă şi de moarte

Un consilier american spune că actuala criză a gazelor este o problemă de viaţă şi de moarte

Autor: Bogdan Cojocaru

14.09.2021, 00:00 1394

Un consilier în domeniul energiei din SUA a avertizat că „sunt în joc vieţi ale oamenilor“ dacă Europa intră în iarnă cu rezerve reduse de gaze şi cu pericolul livrărilor reduse de la exportatori.

Amos Hochstein, consilier principal pentru securitatea energetică al preşedintelui Joe Biden, a declarat că Rusia „a subaprovizionat  piaţa în comparaţie cu exporturile pe care le făcea de obicei“ şi că astfel a contribuit la cele mai mari preţuri din istorie.

„Dacă veţi avea o iarnă foarte rece în ianuarie şi februarie, aţi putea rămâne fără rezerve. Şi asta mă îngrijorează“, a declarat oficialul în timpul unei vizite la Kiev, subliniind temerile SUA faţă de dependenţa Europei de Rusia pentru fluxurile de energie. „Nu este vorba doar despre unele jocuri geopolitice. Viaţa oamenilor este în joc“.

Veteran al departamentului de stat în administraţia preşedintelui Barack Obama şi fost consilier al vicepreşedintelui de atunci Biden, Hochstein s-a concentrat  pe reducerea riscurilor pe care le prezintă gazoductul rusesc Nord Stream 2.

Criticii spun că Kremlinul va folosi conducta pentru a submina Ucraina, acum o ţară importantă de tranzit al gazelor ruseşti, lipsind-o de taxele de tranzit , şi pentru a-şi consolida statutul-pârghie de principal furnizor de energie al UE.

Conducta de 11 miliarde de dolari, care va transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa, urmează să fie lansată înainte de sfârşitul anului.

Oficialii ucraineni au acuzat Moscova că a redus în mod deliberat aprovizionarea Europei pentru a accelera aprobarea NS2 de către autorităţile de reglementare europene. Acest proces este încă în desfăşurare.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat în mod constant că şi-a îndeplinit toate contractele pe termen lung cu cumpărătorii europeni, dar s-a confruntat cu critici pentru că nu a pus la dispoziţie gaze suplimentare într-un moment critic.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent  că preţurile ridicate ale gazelor în Europa au fost parţial o consecinţă a „deştepţilor“ din Comisia Europeană, care au insistat asupra preţurilor „bazate pe piaţă“, ceea ce poate reprezenta un atac asupra eforturilor UE de a creşte concurenţa pe o piaţă a gazelor în care Rusia domină.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107