Business Internaţional

Un diamant roz a fost vândut cu aproape 18 mil.dolari în Hong Kong

Un diamant roz a fost vândut cu aproape 18 mil.dolari...

Autor: Florin Badescu

08.10.2014, 12:02 533

Estimat între 10,2 milioane şi 12,2 milioane de euro, micuţul diamant roz în formă de pară, montat într-un inel, a fost achiziţionat cu preţul final de 137,88 milioane de dolari Hong Kong (17,78 milioane dolari americani sau 14 milioane euro). Nestemata s-a vândut cu 2,21 de milioane de dolari per carat, stabilind un nou record de preţ.

Precedentul record de preţ pentru un diamant roz "fancy vivid" vândut la licitaţie data din 2009, când o astfel de nestemată, ce avea 5 carate, s-a vândut cu 13,7 milioane de euro, tot la Hong Kong. "Fancy vivid" şi "internally flawless" sunt termeni din gemologie care desemnează cea mai intensă culoare, respectiv puritate pentru un diamant.

Diamantele roz sunt catalogate în cinci clase de culori, în funcţie de intensitate, iar "fancy vivid" este clasa cu cel mai înalt nivel de pe această scală.

Cel mai scump diamant roz vândut vreodată la licitaţie este Pink Star (59,6 carate), adjudecat în noiembrie 2013 la Geneva cu 83 milioane de dolari. Însă cumpărătorul nu a reuşit să achite suma, iar rezultatul licitaţiei a fost anulat.

Acea nestemată figurează în inventarul casei Sotheby's şi este estimată la 72 milioane de dolari - preţul din momentul pornirii licitaţiei.

Casa Sotheby's deţine totuşi recordul pentru cel mai scump diamant vândut vreodată la licitaţie. Este vorba de Graff Pink, un diamant roz de 24,78 carate, adjudecat cu 46 de milioane de dolari la Geneva, în noiembrie 2010.

Diamantele colorate sunt tot mai apreciate de către colecţionari, în contextul în care în anii '60 ele erau considerate mai degrabă o curiozitate.

Culoarea roz a diamantelor rămâne un mister. Se pare că aceste pietre preţioase au fost expuse în acelaşi timp la o căldură foarte mare şi o presiune extremă.

Primele diamante roz au fost descoperite în India în secolul al XVII-lea, apoi în Brazilia şi în Africa. Unicul zăcământ de diamante roz cunoscut deocamdată, mina Argyle, exploatată de grupul Rio Tinto în Australia, furnizează 90% din totalul noilor diamante roz.

Ele rămân totuşi extrem de rare, deoarece reprezintă doar 0,1% din totalul diamantelor brute descoperite în fiecare an şi care totalizează 20 milioane de carate, potrivit casei Sotheby's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO