Business Internaţional

„Un embargo asupra importurilor de petrol rusesc ar putea împinge pieţele în cel mai crunt haos din viaţa noastră“

„Un embargo asupra importurilor de petrol rusesc ar...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2022, 22:21 5926

Cotaţiile petrolului Brent, referinţa pentru piaţa internaţională, au atins ieri pentru o scurtă perioadă 139 de dolari pe baril în Asia, cel mai ridicat nivel din iulie 2008 încoace.

Preţurile petrolului destinat pieţei americane au trecut de 130 de dolari pe baril pentru a se retrage apoi spre 120 de dolari pe baril. Ambele referinţe erau ieri în Europa şi SUA în creştere.

Pieţele speculează posibilitatea ca războiul Rusiei contra Ucrainei să perturbe fluxul de ţiţei rusesc până într-acolo încât acesta să fie oprit complet.

„Petrolul se scumpeşte din cauza perspectivei unui embargo total asupra exporturilor ruse de ţiţei şi produse din ţiţei“, explică pentru CNBC John Kilduff, analist la Again Capital.

SUA şi aliaţii discută această posibilitate pentru a priva Moscova de bani de război. Washingtonul ia în calcul diverse variante pentru înlocuirea petrolului pe care-l cumpără de la ruşi.

În prezent, Rusia ocupă locul doi în lume la producţia de petrol - de circa 11 milioane de barili pe zi, în spatele SUA şi înaintea Arabiei Saudite. Ordinea se mai schimbă uneori.

Jumătate din producţia rusă este consumată pe piaţa internă, iar consumul este probabil să se fi mărit pentru acoperirea nevoii de carburanţi pentru vehiculele de război ruseşti, scrie The Conversation. De asemenea, aproape tot petrolul procesat în Germania este de import, iar Germania este cel mai mare procesator de petrol din Europa. O treime din petrolul prelucrat în rafinăriile şi uzinele germane vine tot de la ruşi. Jumătate din petrolul exportat de Rusia este livrat statelor europene, printre care Germania, Italia, Olanda, Polonia, Finlanda, Lituania, Grecia, România şi Bulgaria.

O notă de subsol ar fi că Olanda este cel mai probabil punct de tranzit spre mai departe.

Europa îşi primeşte aproape o treime din importurile de petrol rusesc prin oleoductul Drujba, care trece prin Bielorusia, stat aliat Rusiei.

China este un alt cumpărător important de petrol rusesc, importând 1,6 milioane de barili pe zi. Jumătate din volum vine printr-un oleoduct care leagă Rusia direct de China.

Conducta alimentează printr-un port aflat pe ruta sa şi alţi clienţi cum sunt Japonia şi Coreea de Sud.

„Un embargo asupra importurilor din Rusia ar putea împinge pieţele energiei în cel mai crunt haos din viaţa noastră“, a spus Vandana Hari, analist la Vanda Insights. Este greu de crezut că UE va acdepta interzicerea importurilor din Rusia, chiar dacă SUA i-o ia înainte.

Petrol scump înseamnă benzină scumpă în vremuri în care preţurile record ale energiei au aruncat inflaţia în aer în Europa. Preţurile gazelor pe pieţele europene au stabilit ieri noi recorduri.

Wall Street Journal scrie despre un salt de 42%, la 270 de euro, pentru contractele futures cu gaze pe bursa nord-europeană doar de vineri până luni

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO