Business Internaţional

Un episod est-european în lupta cu Rusia: Banca centrsală a Poloniei acordă un swap valutar de 850 mil. euro Băncii centrale din Ucraina, o ţară aflată în război cu Rusia

Un episod est-european în lupta cu Rusia: Banca...

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2022, 00:05 403

Banca centrală a Poloniei a decis să acorde un swap valutar de până la 4 miliarde de zloţi (850 milioane de euro) băncii centrale din Ucraina, o ţară în război cu Rusia, potrivit The First News. Polonia a fost vârful de lance al planului UE de a scoate economic şi politic Ucraina de pe orbita Rusiei. În acelaşi timp, mărci de vodcă poloneze emblematice au fost preluate din mâinile ruşilor. Apoi, Agenţia Poloneză pentru Investiţii şi Comerţ s-a dezis de activele ruseşti.

Banca centrală poloneză este solidară cu banca din Ucraina şi cu întreaga naţiune ucraineană în faţa agresiunii armate a Rusiei, potrivit unei declaraţii a acesteia. Banca a promis „întreaga asistenţă necesară băncii centrale a Ucrainei“.

Pe de altă parte, din cauza agresiunii Rusiei, Agenţia Poloneză pentru Investiţii şi Comerţ (PAIH) a suspendat deservirea investiţiilor ruseşti şi investitorilor ruşi care operează în Polonia.

Directorul departamentului de comunicare din cadrul PAIH, Marcin Graczyk, a declarat că deocamdată birourile din Minsk şi Moscova ale agenţiei rămân deschise pentru garantarea siguranţei antre­pre­norilor polonezi care ar putea avea nevoie de ajutor.

În acelaşi timp, mărci de vodcă poloneze au fost preluate din mâinile ruşilor.

Grupul polonez Maspex a finalizat preluarea activelor poloneze ale Roust Corporation şi a achiziţionat distribuitorul de alcool CEDC International şi subsidiara B2B Wine & Spirits împreună cu mărcile deţinute de CEDC. CEDC, ce aparţine grupului rusesc Standard, este lider pe piaţa poloneză a vodcii.

Odată cu intensificarea războ­iu­lui din Ucraina, autorităţile poloneze au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că peste 115.000 de ucraineni au sosit în Polonia, notează Forbes.

Guvernul polonez a lansat o plat­formă online pentru coor­donarea ofertelor de ajutor venite din partea cetăţenilor, companiilor şi ONG-urilor. Pentru transportul refugiaţilor în Polonia, compania feroviară de stat PKP a lansat conexiuni suplimentare şi a anunţat că cetăţenii ucraineni pot călători gratuit în următoarea lună.

Mulţi cetăţeni obişnuiţi, cât şi companii au răspuns apelurilor pentru ajutor.

Cel mai mare lanţ de super­marketuri Biedronka a anunţat că toţi angajaţii săi, 1.800, vor primi o plată de 1.000 de zloţi (243 dolari) ca gest de solidaritate.  Compania de cos­metic Inglot a oferit slujbe şi ca­zare refugiaţilor ucraineni, iar ser­viciul de car sharing Panek a oferit 1.000 din cele 2.500 de autovehicule de­ţinute voluntarilor pentru trans­por­tarea celor de la graniţa polono-ucraineană.

Furnizorul privat de servicii medicale Lux Med a oferit servicii gratuite ucrainenilor, iar hotelurile şi hostelurile de la graniţă au oferit cazare gratuituită.

Polonia găzduia aproximativ 1,5 milioane de ucraineni înainte ca invazia rusească să înceapă, iar mulţi dintre cei care intră în această ţară se vor alătura membrilor de familie care deja locuiesc acolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO