Business Internaţional

Un fenomen ciudat îi lasă pe medici cu o dilemă: Cum a reuşit COVID-19 să se reactiveze la o parte din pacienţii care s-au tratat cu antiviral

Un fenomen ciudat îi lasă pe medici cu o dilemă: Cum a...

Autor: Andreea Tobias

28.04.2022, 11:41 1989

Medicii sunt nedumeriţi după ce COVID a revenit la unii pacienţi care au primit tratament antiviral. Pfizer rămâne încrezător în eficacitatea medicamentului în ceea ce priveşte prevenirea formelor severe.

Erin Blakeney, o cercetătoare în vârstă de 43 de ani de la Şcoala de Nursing a Universităţii din Washington, este o supravieţuitoare a cancerului la sân. Atât Blakeney, cât şi soţul ei sunt complet vaccinaţi. Ea ia medicamente pentru a preveni o recidivă a cancerului şi a pierdut un membru al familiei din cauza COVID în noiembrie 2020. La doar câteva zile după ce ea şi soţul ei au participat la o slujbă de comemorare la sfârşitul lunii martie, purtând măşti KN95, însă mulţi dintre cei prezenţi nu purtau, chiar dacă slujba s-a întins pe 90 de minute, a fost testată pozitiv pe 3 aprilie. A contactat un medic şi a primit o reţetă pentru un medicament antiviral Covid-19, Paxlovid.

Blakeney ştia că, pentru ca Paxlovid să fie eficient, trebuia să îl ia din timp, la câteva zile de la apariţia simptomelor. Asta a făcut ea şi soţul ei. Amândoi au avut simptome uşoare, a terminat tratamentul şi a doua zi a fost testată negativ. Femeia a crezut că a terminat cu COVID cel puţin pentru câteva luni, însă după doar 3 zile a început din nou să aibă simptome şi atât ea, cât şi soţul eu au avut din nou teste pozitive, transmite CNN.

Nici Dr. Michael Charness, neurolog la Spitalul Brigham and Women's din Boston, nu auzise de fenomen până când nu l-a văzut cu ochii lui. Pacientul său era un bărbat de 71 de ani cu astm care a început să ia Paxlovid în prima zi în care a avut simptome din cauza vârstei sale şi a afecţiunii medicale subiacente. Medicamentul a funcţionat rapid. A doua zi, simptomele pacientului său au dispărut aproape complet. Pacientul a terminat pastilele după 5 zile, iar în ziua a 7-a a avut rezultate negative la testele de acasă. În a 9-a după primul test pozitiv, simptomele bărbatului - inclusiv nasul care curgea, durerea de gât şi respiraţia şuierătoare - au revenit. El a fost testat pozitiv încă o dată.

„În acest moment, aş spune că este doar un pic misterios", a spus Charness: „există o mulţime de explicaţii potenţiale pentru ceea ce se întâmplă. Toate sunt speculaţii şi trebuie să fie mult mai bine studiat".

Paxlovid, produs de Pfizer, este o combinaţie de două medicamente antivirale. Administraţia americană pentru Medicamente l-a autorizat pentru utilizare de urgenţă în luna decembrie, după ce un studiu clinic a constatat că un tratament de 5 zile a redus cu 88% riscul de spitalizare sau de deces la persoanele nevaccinate cu risc ridicat de forme grave ale COVID.

Mulţi din sistemul de sănătate au salutat Paxlovid ca fiind un pas revoluţionar, deoarece era eficient şi convenabil şi avea potenţialul de a ţine oamenii departe de spital.

Săptămâna trecută însă, Charness a detaliat revenirea infecţiei la pacientul său după Paxlovid. Colegii săi l-au îndemnat să se alăture reţelelor de socializare după ce au văzut alte rapoarte despre recidive la pacienţii care luau acest medicament.

Pacientul său, care a fost complet vaccinat şi avea o stare generală bună de sănătate, a avut COVID de mai multe ori, astfel că Charness şi colegii săi au secvenţiat genomul coronavirusului. Virusul a fost acelaşi pe tot parcursul infecţiei, ceea ce înseamnă că nu a fost vorba de o reinfecţie. Şi nu s-a găsit nicio mutaţie care să se fi dezvoltat brusc, deci virusul nu s-a schimbat brusc pentru a dezvolta rezistenţă la medicamente.

Charness a adăugat că intenţia sa nu este aceea de a speria oamenii să nu mai ia Paxlovid, care s-a dovedit a fi extrem de eficient pentru a împiedica cazurile uşoare să devină grave sau chiar mortale.

FDA a remarcat aceste cazuri de reîmbolnăvire în propria sa analiză a datelor din studiile clinice. Fenomenul a fost constatat într-un procent mic de cazuri, la aproximativ 10 până la 14 zile după începerea tratamentului cu Paxlovid. Nu este clar cât de frecvente pot fi acestea. Un studiu clinic al medicamentului este încă în curs de desfăşurare.

Într-o declaraţie pentru CNN, Pfizer a precizat că, în cadrul studiului clinic, un număr mic de pacienţi, atât din grupul care a luat pastile placebo, cât şi din grupul care a luat Paxlovid, au înregistrat încărcături virale mai mari la 10-14 zile după începerea tratamentului, comparativ cu încărcăturile virale din ziua 5.

Deoarece cercetătorii au observat acest fenomen la ambele grupuri, compania nu crede că este legat de medicament. De asemenea, aceştia nu au observat nicio legătură între încărcătura virală a pacienţilor şi boala severă ulterioară.

„Rămânem încrezători în eficacitatea clinică a acestui medicament în ceea ce priveşte prevenirea formelor severe ale COVID la pacienţii cu risc ridicat", a declarat compania într-un comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO