Business Internaţional

Un fost consilier al preşedintelui francez Sarkozy preia şefia uneia dintre cele mai importante companii din Rusia

Un fost consilier al preşedintelui francez Sarkozy preia...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.01.2019, 00:02 1488

Viaţa a luat o turnură neaşteptată pentru Jean-Pierre Thomas. Fost deputat de Vosges şi trezorerier al Partidului Republican din Franţa, Thomas se pregăteşte să preia conducerea Rusal, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume. Grupul industrial rus a anunţat vineri numirea fostului consilier al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy ca preşedinte al consiliului de administraţie începând cu 1 ianuarie, scrie publicaţia franceză Le Monde.

Francezul, în vârstă de 61 de ani, era deja din iunie membru în consiliul de administraţie al Rusal, dar nimic nu a lăsat să se înţeleagă că pe mâna lui va fi dată conducerea gigantului rus. Însă conflictul americano-rus în centrul căruia se găseşte Rusal a dat peste cap planurile producătorului de aluminiu.

În aprilie, preşedintele american Donald Trump a declanşat o adevărată ofensivă a sancţiunilor contra a 24 de oligarhi şi factori de decizie ruşi apropiaţi preşedintelui Rusiei Vladimir Putin şi contra a 14 grupuri şi companii despre care se crede că desfăşoară activităţi dăunătoare pentru democraţiile occidentale. Ţinta numărul unu este Oleg Deripaska, în vârstă de 50 de ani, supranumit „regele aluminiului” pentru că deţine Rusal. Pentru producătorul de aluminiu, care îşi obţine 14% din cifra de afaceri în SUA, sancţiunile americane reprezintă o ameninţare. Grupul rus riscă să-şi piardă o parte din pieţe şi să nu-şi poată onora obligaţiile de plată a datoriilor. Şocul sancţiunilor s-a simţit brutal pe bursă, unde acţiunile Rusal au picat cu peste 50% într-o singură zi – pe 9 aprilie.

Pentru a scăpa de mânia Washingtonului, Rusal a pus în aplicare un plan de urgenţă. Oleg Deripaska a retezat legăturile de capital pe care le avea cu compania şi a părăsit consiliul de administraţie. În decembrie, Trezoreria americană şi-a anunţat intenţia de a scoate Rusal de pe lista entităţilor sancţionate citând ca motive printre altele plecarea preşedintelui consiliului de administraţie.

Fostul preşedinte, germanul Matthias Warnig, s-a retras recent după şase ani la conducere. Warnig este prezentat de presa rusă ca fiind un apropiat al lui Putin şi fost agent secret în Germania de Est, unde actualul preşedinte rus a lucrat pentru KGB.

Thomas, inginer ca pregătire profesională, a fost deputat între 1993 şi 1997, a lucrat 15 ani la banca Lazard Frères şi este titularul unui doctorat în economie. În 2011 a fost numit “reprezentant special al preşedinţiei franceze” însărcinat cu dezvoltarea relaţiilor economice între Franţa şi Rusia, potrivit AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO