Business Internaţional

Un fost executiv al Google şi un susţinător vocal al lui Trump, parte a unui grup controversat aflat în spatele unei iniţiative de revigorare a producţiei americane de semiconductoare

Un fost executiv al Google şi un susţinător vocal al...

Autor: Catalina Apostoiu

10.06.2022, 00:05 207

Pe fondul dezbaterilor privitoare la cum poate America readuce pe plan local o parte mai însemnată din producţia de semiconductoare şi  al temerilor că acest tip de producţie a devenit o problemă de securitate naţională, un grup surprinzător de miliardari cu relaţii sus-puse şi-a unit discret forţele pentru a influenţa modul în care Washingtonul abordează această provocare majoră, scrie The New York Times.

În ultimele luni, fără a atrage prea multă atenţie, Eric Schidt, fost CEO al Google şi donator pentru Partidul Democrat, s-a alăturat lui Peter Thiel, co-ondator al PayPal şi un susţinător vocal al lui Trump, pentru a susţine un neobişnuit fond cu capital de risc nonprofit pentru investiţii în producţia locală de semiconductoare.

Grupul include şi foşti oficiali guvernamentali.

Miliardarii nu finanţează pur şi simplu iniţiativa ei înşişi, ci speră ca americanii de rând să pună şi ei umărul. Suma avută în vedere: 1 miliard de dolari.

Grupul denumit Americaís Frontier Fund se autodescrie drept „primul fond deep-tech al ţării care investeşte pentru interesul naţional“. Iar influenţa sa e deja clară: recent, Casa Albă a desemnat fondul să conducă Quad Investor Network, pe care oficialii o descriu drept „un consorţiu independent de investitori care caută să avanseze accesul la capital pentru tehnologii vitale şi emergente“ în SUA, Japonia, India şi Australia.

CEO al fondului este Gilman Louie, care a condus In-Q-Tel, un fond susţinut de CIA. Louie e o faţă familiară în Washington. Însă organizaţia susţinută de Schmidt-Thiel stârneşte controverse şi semne de întrebare: ce vor de fapt miliardarii? Vor direcţiona aceştia banii guvernamentali către companii în care au investit sau de care vor beneficia?

„Nu sunt sigur ce poate realiza organizaţia şi guvernul american nu poate singur“, arată Gaurav Gupta, analist la Gartner.

Miza este dominaţia SUA în cursa globală a inovaţiei pe care acestea au condus-o în secolul 20.

Riscul lipsei de acţiune, spun experţii, este ca China să ajungă pe primul loc în această cursă şi să ajungă chiar să domine lumea într-o bună zi.

În 2020, SUA au reprezentat doar 12% din capaciatea globală de producţie de semiconductoare.

În ultima vreme, măsurile menite să ajute la finanţarea eforturilor de creştere a capacităţii SUA nu au mai avansat. Anul trecut, Congresul american au adoptat proiectul de lege CHIPS, dar acesta rămâne nefinanţat.

Fondatorii Americaís Frontier Fund spun că nu renunţă la misiunea lor, indiferent dacă vor obţine finanţare federală sau nu. „Nu am nevoie ca guvernul să ne dea permisiunea să ne salvăm ţara. Ar fi drăguţ dacă ne-ar ajuta“, a declarant Gilman Louie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO