Business Internaţional

Un gerontolog englez celebru spune că oamenii pot trăi până la 1.000 de ani

Un gerontolog englez celebru spune că oamenii pot trăi...

Autor: Corina Zamfir

12.02.2017, 18:02 567

Aubrey de Grey, un cercetător englez în vârstă de 53 de ani, a scris într-un document istoric care a fost publicat în urma cu 15 ani în Analele Academiei de Ştiinţe din New York că "amânarea pe termen nedefinit a îmbătrânirii … poate fi luată în considerare" şi că există oameni care pot trăi pâna la 1.000 de ani, scrie Financial Times.

Aceste afirmaţii i-au schimbat poziţia printre gerontologi, oamenii de ştiinţă care studiază fenomenul îmbătrânirii şi problemele sale conexe, devenind una dintre cele mai influente voci ale disciplinei.

Silicon Valley este locul de unde i-au naştere cele mai interesante proiecţii în domeniul businessului. Ambiţii dezlănţuite, gândire nestingherită şi credinţa în potenţialul nemărginit al tehnologiei descriu o cultură în care predomină aşteptările cele mai bizare. Astfel, până şi pentru Silicon Valley ideea că există oameni care vor trăi 1.000 de ani este extremă.

Cele mai multe abordări care vizează combaterea îmbătrânirii se concentreze pe stoparea produselor secundare nocive ale metabolismului, spune Aubrey de Grey. Acestea provoacă leziuni celulare şi de degradare, care, la rândul lor, se acumulează şi declanşează tulburările legate de vârstă, precum cancerul sau demenţa.

Pentru Aubrey de Grey, această strategie transformă un tratament anti-îmbătrânire într-un joc imposibil. Pentru că noi înţelegem metabolismul atât de vag, eforturile noastre de a interfera cu el rămân aproape nule, iar procesul de degradare se manifestă mult mai repede decât ritmul de dezvoltare al tratamentelor.

Abordarea pe care Aubrey de Grey a dezvoltat la centrul său de cercetare - Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS), o organizati caritabilă pe care a co-fondat-o în 2009 - se axează pe reparaţii. Această abordare este concepută pentru a menţine procesul de degradare sub pragul la care se poate transforma într-o boală care şă-ţi pună viaţa în pericol.

Viaţa lui Aubrey de Grey s-a schimbat în momentul în care a moştenit o avere de aproximativ 10,5 milioane de dolari de la mama sa, care a decedat în 2011.

O mare parte din bani (8,4 milioane de dolari) i-a donant organizaţiei SENS, iar 2,1 milioane de dolari i-a păstrat pentru el, pentru a putea avea un trai decent de-a lungul anilor.

Aubrey de Grey şi-a convins logodnica indiancă, o cercetătoare în domeniul biologiei, să se mute cu el în casa pe care o are în munţii Santa Cruz, California. Acesta a fost un progres pentru omul de ştiinţă, având în vedere că fosta sa soţie, Adelaide Carpenter, pe care a întâlnit-o la Universitatea Cambridge, a insistat să rămână în Marea Britanie după ce el a înfiinţat SENS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO