Business Internaţional

Un iceberg de peste 1.200 de kilometri pătraţi s-a desprins de Antarctica

Un iceberg de peste 1.200 de kilometri pătraţi s-a...

Autor: Marga Nitu

27.02.2021, 09:04 96

Un bloc de gheaţă cu o suprafaţă de 1.270 kilometri pătraţi s-a desprins din Antarctica. Desprinderea a început prin fisuri, încă de acum 10 ani, iar cercetătorii spun că nu există nicio dovadă că schimbările climatice ar fi cauza.

Un iceberg de 1.270 de kilometri pătraţi s-a desprins din suprafaţa de gheaţă Brunt din Antarctica.

Totul a început acum aproape 10 ani. Oamenii de ştiinţă au observat atunci fisuri lângă staţia de cercetare britanică. În 2016, baza de cercetare s-a mutat pe uscat, din motive de siguranţă.

Desprinderea blocurilor de gheaţă din Antarctica nu este ceva neobişnuit, dar procesul este accelerat în ultimii ani de schimbările climatice. Cu toate acestea, cercetătorii spun că, în acest caz, nu există nicio dovadă că schimbările climatice ar fi jucat un rol semnificativ.

„În următoarea perioadă, icebergul se poate îndepărta sau s-ar putea prăbuşi”, spune britanica Jane Francis, şefa staţiei de cercetare. De asemenea, e posibil ca acesta „să rămână aproape de suprafaţa de gheaţă Brunt”, adaugă Jane Francis, director British Antarctic Survey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO